Nujna seja komisije DZ za peticije brez sprejetih sklepov o medvrstniškem nasilju

Na nujni seji komisije Državnega zbora (DZ) za peticije, sklicani na pobudo sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina iz Brežic, kjer je eden od učencev napadel in poškodoval devetošolca, niso sprejeli nobenih sklepov. Komisija je razpravljala o predlogih za spremembo zakonodaje, vendar je zaradi pomanjkanja glasov sklepčnost izostala. Za sklepe so glasovali le poslanci iz vrst SDS in NSi, medtem ko so bili poslanci iz Gibanja Svoboda, SD in Levice proti.

Sejo je vodil predsednik komisije Jože Tanko (SDS), ki je napovedal korespondenčno glasovanje. Člani koalicije niso sodelovali na seji. Korespondenčna seja se je zaključila brez sprejetja osmih predlaganih sklepov. Zanje je glasovalo šest poslancev SDS in NSi. Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so nili proti.

Predlogi sklepov so vključevali poziv vladi, naj v 60 dneh preuči zakonodajo o nasilju mladostnikov, ponovno obravnava lani zavrnjene predloge zakonov 11 občin glede romskih vprašanj ter redno poroča o napredku na tem področju. Prav tako bi pozvali pristojne organe, naj enako obravnavajo vse storilce kaznivih dejanj.

Pobudo za sejo je podal svet staršev OŠ Velika Dolina po nasilnem dogodku sredi junija, ko je učenec fizično napadel devetošolca. Lokalna skupnost zahteva, da se napadalca prešola na drugo šolo ali pa se do začetka novega šolskega leta zanj najde ustrezna rešitev. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je sporočilo, da iskanje rešitve še poteka. Ministrstvo podrobnosti zaradi varovanja osebnih podatkov ne razkrivajo.

Policija je podala kazenski ovadbi zoper dva mladoletnika zaradi kaznivega dejanja nasilništva in neupravičenega slikovnega snemanja.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja