Obnova Partizanske bolnice Franja: Prizadevanja za prenos lastništva na državo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župana občin Idrija in Cerkno, Tomaž Vencelj in Gašper Uršič, so na današnji izjavi za medije poudarili pomen prenosa lastništva Partizanske bolnice Franja na državo. Bolnica, ki jo je lani prizadela uničujoča vodna ujma, potrebuje temeljito obnovo. Za slednje si sicer prizadevajo že od avgusta 2023.

Vrečko je pojasnila, da so se ob lanskem ogledu zavezali k obnovi celotnega območja, ki vključuje lesene barake v soteski Pasice. Po desetih mesecih priprav so projekti v teku, vendar takšne obsežne obnove zahtevajo čas. Ministrica je poudarila, da je bistveno, da bo končni rezultat boljši, da ob podobnih vremenskih razmerah ne bi prišlo do ponovnih uničenj. Obnova je po njenih besedah moralna zaveza zaradi spomina na nesebično pomoč ljudem med drugo svetovno vojno na tem težko dostopnem območju.

Pomembnost medresorskega sodelovanja

Vrečko je izpostavila pomembnost medresorskega sodelovanja, saj je za območje vodotokov pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor. Po njenih besedah je dialog dober in vsi si prizadevajo, da bi se stvari uredile čim hitreje. Zato so prišli do skupne zaveze, da bi bilo najbolje, da se območje bolnice Franje prenese na državo z vidika lastništva. Upravljanje bi sicer ostalo v rokah občin ustanoviteljic. Prenos lastništva na državo bi omogočil lažje urejanje in nadaljnja vlaganja.

Ministrica je tudi poudarila, da je upravljanje najbolje v rokah lokalnih skupnosti, ki najbolje poznajo teren, potrebe lokalnih prebivalcev in obiskovalcev ter specifike kulturne dediščine. Takšna praksa je ustaljena tudi v drugih primerih.

Ob tem je ministrica izpostavila pomen upoštevanja podnebnih sprememb. Kultura in kulturna dediščina pa lahko kažeta pot k trajnostnemu razvoju ter zagotavljanju dediščine prihodnjim generacijam.

Prenos lastništva

Župana Vencelj in Uršič sta prav tako poudarila pomen prenosa lastništva bolnice na državo. Dogovarjajo se za soustanoviteljstvo Mestnega muzeja Idrija – muzeja za Idrijsko in Cerkljansko, ki je pristojen za območje Franje. To bi olajšalo nadaljnje upravljanje območja. Uršič je pojasnil, da bo projektna dokumentacija za sanacijo zaledja in nadgradnje zaščitnih mrež na Franji končana v prihodnjem mesecu. Izbrani so že nekateri izvajalci, potrebno pa je še zagotoviti sredstva, ki sicer niso v domeni ministrstva za kulturo. Trenutno ponovno ocenjujejo škodo na barakah in dostopni poti.

Vencelj je dodal, da so projekti praktično pripravljeni in čakajo le še na potrditev sredstev za sanacijo s strani ministrstva za naravne vire in prostor. Ocenjujejo, da bo obnova stala pet do šest milijonov evrov. Samo zaledje bolnice potrebuje za približno štiri milijone evrov ukrepov za zaščito doline proti Cerknem, kar običajno zahteva tri leta dela od začetnih projektov dalje.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja