Odkrivanje okusov Tajvana: Lu Rou Fan, klasika ulične kuhinje

V srcu tajvanske kulinarične scene leži jed, ki s svojim bogatim okusom in preprostostjo priprave osvaja tako domačine kot obiskovalce. Lu Rou Fan, dušeni riž s svinjino, je pristna specialiteta, ki združuje sočne kocke svinjskega trebuha v aromatični, pikantni omaki, pogosto obogatene s trdo kuhanimi jajci in svežim koriandrom ali peteršiljem. Ta tradicionalna jed je priljubljena izbira na uličnih stojnicah in v restavracijah po vsej Tajvanu, kjer se pripravlja z ljubeznijo in skrbnostjo, ki odraža bogato kulinarično dediščino otoka.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 900 g svinjskega trebuha,
  • 150 g gob šitake,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 60 ml riževega vina Shaoxing,
  • 60 ml sojine omake z manj soli,
  • 2 žlici navadne sojine omake,
  • 470 ml vode,
  • 3 šalotke,
  • 1 čajna žlička mešanice petih začimb,
  • ½ čajne žličke belega popra,
  • 5 strokov česna.

Za Postrežbo:

  • 4 trdo kuhana jajca (po želji),
  • kuhani riž,
  • koriander ali peteršilj.

Postopek priprave:

Priprava sestavin: Meso narežite na 2,5 cm debele trakove in nato na kocke. Nasekljajte gobe, česen in šalotko.

Praženje: V ponvi pražite drobnjak 5 do 10 minut, nato pa v voku ali ponvi z debelim dnom segrejte žlico olja in prepražite meso do zlato rjave barve. Dodajte česen in sladkor, mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.

Dušenje: Dodajte sojino omako, riževo vino, gobe, začimbe, ocvrto šalotko in olupljena trdo kuhana jajca. Prilijte vodo, da pokrije meso, in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte približno eno uro do mehkobe svinjine. Omaka naj se karamelizira in postane lepljiva.

Postrežba: Jed postrezite z rižem, obložite s trdo kuhanimi jajci in posujte s sesekljanim peteršiljem ali koriandrom.

Navedene količine sestavin za pripravo tajvanskega dušenega riža s svinjino (Lu Rou Fan) so primerne za približno 4 do 6 oseb, odvisno od velikosti porcij. Če se jed postreže kot del večhodnega obroka z drugimi jedmi, bi lahko zadostovala tudi za več ljudi. Pri načrtovanju obrokov je dobro upoštevati apetit gostov in ali bo Lu Rou Fan glavna jed ali del večjega obroka z različnimi jedmi.

Lu Rou Fan ni zgolj obrok; je potovanje skozi bogate okuse in tradicijo tajvanske kuhinje, ki v vsakem grižljaju odseva večstoletno zgodovino in kulinarično strast. Dober tek!

[Vir: Pun kufer]; Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja