Oranžno vremensko opozorilo: Plohe in nevihte bodo zajele celotno Slovenijo

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je izdala oranžno opozorilo za celotno Slovenijo, in sicer zaradi prihajajočih ploh in neviht. Na severozahodu države je že začelo deževati, popoldne pa bodo krajevne plohe in nevihte možne tudi drugje po Sloveniji. Ob morju bo pihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo med 17 in 24 °C.

Vremenoslovec Andrej Velkavrh je za Radio Slovenija napovedal burno noč z nalivi in nevihtami. “Prehod fronte bo izrazit. Nastal bo namreč sekundarni ciklon nad severnim Sredozemljem, kar stvari še poslabša. Predvsem letos, ko imamo dežja skoraj preveč, te obilnejše padavine ne bodo ravno dobrodošle.” je pojasnil.

Ponoči in v petek bodo ob nevihtah z nalivi verjetno hitro naraščali in se razlivali hudourniški vodotoki in manjše reke, ponekod pa bo zastajala tudi padavinska voda. Večja verjetnost za ta pojav bo na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji, kjer so tla že zelo namočena, bo površinski odtok še hitrejši, opozarja hidrološko poročilo ARSO.

Nevernost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije je opozoril, da je zaradi povečanih količin padavin in neviht povečana tudi nevarnost zemeljskih plazov. Verjetnost njihovega nastanka se bo povečala sorazmerno s količino padavin. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in spremembe na tleh, objektih ter pobočjih, ter naj upoštevajo navodila civilne zaščite, še posebej ob odrejeni evakuaciji. Posebno pozornost naj namenijo svežim razpokam, posedanju in zdrsom zemljine ter površinskemu zastajanju vode.

V petek dopoldne bodo naraščale tudi večje reke, ki bodo hitro dosegle velike pretoke. Reka Drava se lahko v soboto ob povečanem dotoku iz Avstrije in lokalnih pritokih razlije na običajnih poplavnih območjih. V soboto se bodo hidrološke razmere umirile.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, plohami in nevihtami. Veter ob morju bo proti večeru oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo med 17 in 22 °C, v Zgornjesavski dolini okoli 13 °C. Padavine bodo v noči na soboto ponehale, v nedeljo dopoldne bo še dokaj sončno, popoldne pa bodo v večini Slovenije spet plohe in nevihte.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja