Slovenija bo Palestino priznala kot neodvisno državo

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o priznanju Palestine, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Kot je napovedal, naj bi državni zbor sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Predlog za priznanje Palestine je vlada obravnavala na današnji seji, zdaj pa sledijo še postopki v državnem zboru. Predlog ima široko podporo parlamentarnih strank, prav tako pa ga podpirata predsednica države Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Premier Robert Golob je pretekli teden napovedal, da bo vlada o priznanju Palestine odločala danes, čeprav predloga sklepa ni bilo na dnevnem redu seje. Ključni predstavniki vlade poudarjajo, da je Slovenija začela proces pridobivanja širšega soglasja evropskih držav za priznanje Palestine. Kljub temu ima Slovenija zamudo v primerjavi z Norveško, Španijo in Irsko, ki so Palestino formalno priznale v torek.

Golob je pojasnil, da vlada s priznanjem Palestine ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov. Po njegovih besedah je priznanje le prva etapa pri iskanju dolgoročne rešitve izraelsko-palestinskega spora, Slovenija pa je kot odgovorna članica Varnostnega sveta Združenih narodov dolžna narediti vse za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

Podpora Tanje Fajon in Nataše Pirc Musar

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred začetkom seje vlade izrazila željo, da bi potrdili predlog sklepa za priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. “Sama že dolgo časa ne vidim več razlogov za odlašanje. Vojna se stopnjuje, v Gazi pogajanj ni, če nič drugega, je tu ključen pritisk,” je dejala ministrica pred sejo vlade.

Ob tem je zavrnila trditve, da so s priznanjem pohiteli zaradi evropskih volitev, saj da se je sama za to zavzemala že dolgo časa. “Tako da ne povezujem tega z volitvami, če kdo drug, potem mogoče ne pozna, kako dolg je že ta napor in proces, ki ga vodimo za priznanje Palestine,” je pojasnila.

Predsednica države Nataša Pirc Musar prav tako podpira priznanje Palestine in pozdravlja odločitev vlade. “Skrajni čas, če mene vprašate. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? Ne nazadnje pa je tudi gesta, da si države, ki zdaj priznavajo Palestino, želijo rešitve konflikta. Vse po vrsti so obsodile Hamas in napade lansko leto. Če kaj, si želim, da bi vsaj spoštovali humanitarno pravo. Zadovoljna sem, da bo Slovenija priznala Palestino.”

Opozorila Vojka Volka in Jožefa Horvata

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je opozoril, da je ključno zavedanje v tem trenutku, da se z aktom priznanja delo šele začenja. “Delo na tem, da se doseže premirje in da se izpustijo talci in da se ustvari kritična količina držav Evropske unije in po možnosti arabskih držav, posebej zalivskih, da pripravimo začetek mirovne konference,” je povedal pred sejo.

Na drugi strani je poslanec Nove Slovenije (NSi) Jožef Horvat dejal, da se priznanje Palestine tempira s prihajajočimi evropskimi volitvami in da cilj vlade ni zmanjšanje trpljenja Palestincev. “Slovenska zunanja politika slabo in nezadostno izkorišča možnosti, ki jih ima kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov,” je dejal Horvat. Po njegovem mnenju pričakovanja, ki jih je vlada predstavila na začetku procesa priznanja Palestine, niso bila izpolnjena. “Spopadi se niso končali, talci niso bili izpuščeni, Slovenija pa tudi ne bo priznanja Palestine izpeljala v okviru večje skupine držav članic EU-ja,” je dodal.

Reakcija SDS

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša pa je na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo nameravano priznanje Palestine komentiral z besedami: “Tisočkrat več energije se vlaga v priznanje neke teroristične entitete kot v reševanje tega problema, ki slovenske davkoplačevalce veliko stane.”

Vladni odločitvi bo sledilo še odločanje v parlamentu, kjer bo zadevo najprej obravnaval pristojni odbor, zadnji korak pa bo glasovanje v državnem zboru, predvidoma prihodnji teden. Izid naj ne bi bil pod vprašajem, saj so predlogu naklonjene vse tri vladne stranke.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Vlada RS/Žan Kolman KPV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja