Osteoartritis: To so ključni nasveti za obvladovanje te bolezni

Ljudje, ki živijo z osteoartritisom, se pogosto soočajo s številnimi izzivi, vključno z bolečino in zmanjšano gibljivostjo. Medtem ko obstajajo številni načini za obvladovanje te bolezni, revmatologi opozarjajo na eno ključno napako, ki lahko poslabša stanje. Osteoartritis je najpogostejša oblika artritisa, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Približno 47 odstotkov odraslih, starih 65 let ali več, je bilo diagnosticiranih z artritisom, pri čemer je osteoartritis najpogostejša oblika. To degenerativno stanje sklepov se običajno razvije zaradi staranja, poškodbe sklepa, prekomerne uporabe, genetike in debelosti.

Dr. Zeba Faroqui, priznana revmatologinja, pojasnjuje, da so zgodnji znaki osteoartritisa pogosto bolečine in togost sklepov, ki se pojavljajo ob koncu dneva ali po daljši aktivnosti. Diagnoza običajno vključuje fizični pregled in analizo rentgenskih posnetkov, ki lahko pokažejo značilne spremembe, kot so zoženje sklepnega prostora ali kostni izrastki.

Kaj ne storiti, če imate Osteoartritis

Ena ključna napaka, ki jo lahko naredijo osebe z osteoartritisom, je prenehanje gibanja. Mnogi verjamejo, da bo omejitev aktivnosti zmanjšala bolečine, vendar revmatologi poudarjajo, da lahko pravilno nadzorovano gibanje in vaje dejansko izboljšajo stanje in zmanjšajo simptome.

Priporočila za obvladovanje bolezni

Dr. Grace Wright, svetovalna revmatologinja iz New Yorka, priporoča, da se osebe z osteoartritisom posvetujejo z zdravnikom glede ustreznih načinov zdravljenja in možnih prilagoditev življenjskega sloga. Pri osebah z debelostjo, na primer, lahko hujšanje z ustreznim prehranjevalnim in vadbenim načrtom znatno zmanjša simptome.

Pogosta zmota med tistimi, ki živijo z osteoartritisom, je prepričanje, da je treba zaradi diagnoze prenehati z vsemi oblikami telesne dejavnosti. Dr. Grace Wright, svetovalna revmatologinja, opozarja, da je to ravnanje napačno in lahko vodi do nadaljnjega poslabšanja stanja.

Dr. Wright pojasnjuje, da mišice, kite in vezi igrajo ključno vlogo pri podpori sklepov. “Ko mišice oslabijo, okoli sklepov ni ustrezne podpore, kar povečuje tveganje za poslabšanje stanja,” pravi. Strokovnjaki zato poudarjajo, da je ustrezna telesna aktivnost bistvena za vzdrževanje moči mišic in podpore sklepov.

Kako varno vaditi z osteoartritisom

Pri izbiri vrst telesne dejavnosti je pomembno upoštevati tveganje za poškodbe. Dr. Zeba Faroqui, prav tako revmatologinja, svetuje, da se osebe z osteoartritisom izogibajo visoko-impaktnim dejavnostim, kot so tek na neravnih površinah, športi z možnostjo trkov in dvigovanje težkih bremen. “Te dejavnosti lahko poslabšajo stanje sklepov, ki nosijo težo, kot so kolena in boki, ter povzročijo dodatne bolečine,” opozarja dr. Faroqui.

Priporočene vrste vadbe

Dr. Wright priporoča vaje za krepitev jedra, ki pomagajo krepiti hrbtne mišice in podpirajo hrbtenico, pogosto prizadeto območje pri osteoartritisu. Poleg tega so prijazne oblike vadbe, kot so hoja, tek na ravnih površinah, kolesarjenje, joga in vrtnarjenje, zelo priporočljive za izboljšanje simptomov osteoartritisa. Redna telesna aktivnost, celo samo ena do dve uri na teden, je bila dokazano koristna pri zmanjševanju simptomov.

Diagnoza osteoartritisa nikakor ne pomeni, da morate prenehati z gibanjem. Nasprotno, izbira prave vrste in intenzivnosti vadbe je ključna za upravljanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja. Posvetovanje z zdravnikom o najboljših vrstah vadbe in drugih načinih zdravljenja je bistveno za uspešno obvladovanje osteoartritisa.

[Vir: Parade]; Senior24; Foto: Freepik

ByA.K.

One thought on “Osteoartritis: To so ključni nasveti za obvladovanje te bolezni”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja