Paradižnik: 9 zdravstvenih koristi, ki vas bodo navdušile

Paradižnik je bogat vir betakarotena, likopena in vitamina C, ki so močni antioksidanti, ki ščitijo pred poškodbami celic. Raziskave kažejo, da hranila v paradižniku zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, nevrodegenerativne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Ljudje pogosto menijo, da je paradižnik zelenjava zaradi njegovega okusa, uporabe v obrokih in vsebnosti hranil. Vendar pa je paradižnik tehnično sadje, saj ustreza botanični definiciji – je mesnat del rastline, ki obkroža njena semena.

Paradižnik je na voljo v številnih vrstah in barvah, kot so češnjev, grozdni, romski, rdeč, rumen in zelen. V nadaljevanju preberite o prehrani in številnih zdravstvenih koristih paradižnika.

1. Podpora imunskemu sistemu

Paradižnikov sok je bogat vir vitamina C in betakarotena, antioksidantov, ki podpirajo imunski sistem. Raziskave so pokazale, da paradižnikov sok znatno poveča raven imunskih celic, vključno z “naravnimi celicami ubijalkami,” ki branijo telo pred virusi.

2. Zmanjšanje tveganja za raka

Beta-karoten in likopen, antioksidanta v paradižniku, imata protirakave lastnosti. Antioksidanti ščitijo pred poškodbami DNK v celicah, kar lahko vodi do raka in spodbuja odmiranje rakavih celic. Študije so pokazale, da imajo moški z visokim vnosom paradižnika, še posebej kuhanega, manjše tveganje za raka na prostati.

Raziskave so prav tako povezale uživanje neškrobne zelenjave, kot je paradižnik, z zmanjšanim tveganjem za tumorje dojke z negativnimi estrogenskimi receptorji ter raka debelega črevesa in danke, pljuč, želodca in zgornjega aerodigestivnega trakta.

3. Izboljšanje zdravja srca

Prehrana, bogata s paradižniki, lahko zmanjša tveganje za bolezni srca, ki so glavni vzrok smrti odraslih v ZDA. Pregled iz leta 2022 je pokazal, da visok vnos likopena in visoke ravni antioksidanta v krvi zmanjšujejo tveganje za bolezni srca za 14 odstotkov.

Študije so pokazale, da različni odmerki surovega paradižnika, paradižnikove omake ali paradižnikove omake z olivnim oljem znižajo skupni holesterol in trigliceride ter zvišajo raven HDL (“dobrega”) holesterola in protivnetne ravni. Paradižnikova omaka z olivnim oljem je imela najmočnejši učinek, verjetno zato, ker olivno olje poveča absorpcijo likopena.

4. Povečanje plodnosti pri moških

Študija iz leta 2017 je pokazala, da dnevni vnos 200g paradižnikovega soka pri moških z neplodnostjo poveča raven likopena v krvi in gibanje sperme, kar je pokazatelj plodnosti. Antioksidantna kapsula v tej študiji ni pokazala bistvenih izboljšav.

5. Preprečevanje zaprtja

Neustrezen vnos tekočine in vlaknin lahko povzroči zaprtje. Paradižnik zagotavlja obe hranili, saj en cel paradižnik vsebuje več kot 1,1 dcl vode in 1,5 g vlaknin. Paradižnik je vir topnih in netopnih vlaknin, ki pomagajo pri tvorbi zdravih odpadkov in lažjemu prehajanju skozi prebavni trakt.

6. Zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2

Skoraj 15 odstotkov odraslih v ZDA ima sladkorno bolezen. Nekateri dokazi kažejo, da lahko likopen prepreči sladkorno bolezen tipa 2 z zaščito celic pred poškodbami in zmanjšanjem vnetja. Vlaknine v paradižniku prav tako lahko zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

7. Zaščita pred metaboličnim sindromom

Metabolični sindrom je skupina zdravstvenih stanj, ki povečujejo tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen, možgansko kap in druga resna zdravstvena stanja. Ljudje s presnovnim sindromom imajo tri ali več naslednjih stanj: abdominalna debelost, visok krvni tlak, visok krvni sladkor, visoki trigliceridi in nizek HDL (“dober”) holesterol.

Študija iz leta 2014 je pokazala, da pitje paradižnikovega soka lahko zniža LDL (“slab”) holesterol, zviša HDL holesterol in izboljša raven inzulina na tešče pri ljudeh s presnovnim sindromom.

8. Podpora zdravju možganov

Več kot šest milijonov odraslih v ZDA, starih 65 let in več, ima Alzheimerjevo bolezen (AD), obliko demence, ki vpliva na vedenje, spomin in mišljenje. Nekateri dokazi kažejo, da lahko antioksidanti v paradižniku, kot je likopen, ščitijo pred AD. Potrebnih je več raziskav na ljudeh, da bi bolje razumeli možne zaščitne koristi paradižnika in AD.

9. Podpora okrevanju pri vadbi

Vadba lahko poškoduje beljakovine v telesu, antioksidanti v paradižniku pa lahko izravnajo ta učinek. Študije so pokazale, da pitje paradižnikovega soka po vadbi pomaga izboljšati okrevanje športnikov in zmanjšati krvne označevalce, povezane s poškodbami, povzročenimi z vadbo.

Prehranska vrednost paradižnika

En cel surov paradižnik zagotavlja naslednja hranila:

 • Kalorije: 22,5
 • Maščoba: 0,25 grama
 • Natrij: 6,25 miligramov
 • Ogljikovi hidrati: 4,86 gramov
 • Vlaknine: 1,5 gramov
 • Dodani sladkorji: 0 gramov
 • Beljakovine: 1,1 gramov

Mikrohranila v paradižniku

Celi, sveži paradižniki so vir številnih mikrohranil, vključno z:

 • Folat: pomaga pri tvorbi DNK, tvorbi rdečih krvnih celic in sodeluje pri razgradnji, uporabi in ustvarjanju novih beljakovin in tkiv.
 • Kalij: pomaga pri gradnji beljakovin v telesu, razgradnji in uporabi ogljikovih hidratov ter uravnavanju srčnega ritma in ravnovesja pH.
 • Vitamin C: deluje kot antioksidant, pospešuje celjenje in pomaga telesu absorbirati železo.
 • Vitamin K: pomaga pri strjevanju krvi in ohranja močne kosti.

Tveganja uživanja paradižnika

Pri uživanju surovih paradižnikov jih temeljito operite ali skuhajte, saj lahko vsebujejo klice, ki povzročajo bolezni, ki se prenašajo s hrano, kot sta Listeria in Salmonella. To je še posebej pomembno za ljudi, ki so stari 65 let in več ali 5 let in mlajši, noseče ženske, osebe z osnovnimi zdravstvenimi težavami in tiste, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo sposobnost telesa za boj proti mikrobom in boleznim.

Paradižnik lahko tudi poslabša obstoječa stanja, kot sta gastroezofagealni refluks (GERB) in kronična migrena. Pogovorite se z zdravnikom, če menite, da bi se morali izogibati paradižniku.

Paradižnik je več kot le okusna sestavina številnih jedi. Je bogat vir hranil, ki podpirajo zdravje srca, možganov, imunskega sistema in še več. Z vključitvijo paradižnika v svojo prehrano lahko izkoristite njegove številne zdravstvene koristi. Vendar pa bodite pozorni na morebitna tveganja in poskrbite, da boste paradižnik pravilno pripravili in uživali v zmernih količinah.

[Vir: Health]; Portal24; Foto:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja