Pečen piščanec – popoln družinski obrok za vsako priložnost!

Pečen piščanec je prava klasika, ki nikoli ne razočara. Ta vsestranska jed je odlična izbira za nedeljsko kosilo, družinsko večerjo ali posebno priložnost. S svojo hrustljavo kožo in sočnim mesom bo zagotovo navdušil vaše brbončice.

Priprava te čudovite jedi je preprosta, če sledite tem korakom:

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 50 g zmehčanega masla,
  • 1 strok česna, zdrobljen,
  • 1 žlička drobno naribanega svežega ingverja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega pehtrana,
  • Lupinica ½ limone,
  • 1 večji piščanec iz proste reje,
  • 2 veliki čebuli, debelo narezani,
  • 1–2 žlici rastlinskega olja,
  • sol in sveže mlet črni poper.

Za omako:

  • 45 g navadne moke,
  • 100 ml suhega belega vina,
  • 500 ml piščančje juhe,
  • žlica sesekljanega svežega pehtrana,
  • sol in sveže mlet črni poper.

Postopek priprave:

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija.

V majhni skledi zmešajte maslo, česen, ingver, pehtran in limonino lupinico; začinite s soljo in poprom.

Kožo piščančjih prsi rahlo ločite od mesa in nanesite maslo pod kožo v enakomernem sloju.

Piščanca prestavite v pekač in okoli njega razporedite narezano čebulo. Nato rahlo premažite kožo z oljem in začinite s soljo ter poprom.

Pecite približno 1 uro in pol oziroma dokler piščanec ni pečen. Preverite, ali je piščanec pečen z nabodalom; če iz najdebelejšega dela stegna izteče bister sok, je pripravljen.

Pečenega piščanca prestavite na desko, da počiva. Čebulo odstranite iz pekača in jo prestavite v vročo servirno skledo.

Če želite pripraviti omako, potresite moko po maščobi v pekaču in mešajte, dokler se ne združi. Nato prilijte vino in piščančjo juho ter na zmernem ognju mešajte, dokler se omaka zgosti in postane gladka. Dodajte sesekljan pehtran ter začinite s soljo in poprom.

Piščanca narežite na porcije, prelijte z omako in postrezite.

Ta pečen piščanec je odličen obrok za vso družino, ki bo zagotovo navdušil vse okuse. Pripravite ga za naslednjo posebno priložnost ali preprosto za uživanje v družinskem krogu.

Dober tek!

Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja