Poplave: Evropska komisija Sloveniji potrdila 428 milijonov evrov pomoči

Slovenija je uspešno podala ustrezna pojasnila glede prošnje za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah, so potrdili na Evropski komisiji (EK). Komisija je napovedala, da bo kmalu predlagala končni znesek podpore.

Po lanskih poplavah je Slovenija zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. EK je takoj po vložitvi prošnje izplačala 100 milijonov evrov predplačila, kar je največji znesek, ki je bil kadar koli izplačan iz sklada.

V nadaljnjem preverjanju vloge, vložene oktobra lani, je EK 1. marca letos od Slovenije zahtevala dodatna pojasnila. Komisija je navedla, da so slovenske oblasti podale potrebne informacije, ki so omogočile boljše razumevanje ocene škode in uporabljene metodologije. Ta pojasnila so bila zadovoljiva, kar je omogočilo zaključek tehničnih posvetovanj. EK bo zdaj Svetu EU in Evropskemu parlamentu posredovala predlog o končnem znesku pomoči Sloveniji.

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Srečko Đurov, je sporočil, da bo Slovenija skupaj prejela 428 milijonov evrov pomoči. To je več, kot je ob obisku v Sloveniji po poplavah obljubila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Spomnimo…

Evropska komisija: Slovenija ni dovolj natančno ocenila škode po poplavah

Evropska komisija je na prošnjo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU-ja, ki jo je Slovenija vložila po lanskih poplavah izrazila vrsto pripomb. Komisija je med drugim opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije. V dopisu, ki ga je časopis Dnevnik pridobil z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja, je zapisano: “Čeprav ni dvoma, da so poplave povzročile veliko škodo, informacije, ki so jih posredovali slovenski organi, ne podpirajo ocene neposredne škode v vrednosti skoraj 10 milijard evrov v zadostni meri.”… več tukaj.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja