Zaradi napada na učenca povečana varnost v OŠ Velika Dolina

V okolici Osnovne šole Velika Dolina je po incidentu, ko je 14-letnik fizično napadel učenca 9. razreda in ga poškodoval prisotnost Policije še vedno povečana. Kljub dogodku pa je vzdušje med učenci, zaposlenimi in starši nekoliko umirjeno, so sporočili iz šole.

Vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto, Robert Perc, je za STA potrdil, da so se policisti policijske postaje Brežice “organizacijsko in kadrovsko prilagodili tako, da je v bližini osnovne šole v določenem času povečano število policistov oziroma policijskih patrulj”. Perc je še dodal, da bodo varnostne ukrepe prilagajali “razvoju situacije in tako ohranjali varnost otrok in vseh drugih v šoli”.

Ravnateljica OŠ Velika Dolina, Anja Zevnik, je povedala, da so za dodatno varnost poskrbeli z dežurstvom učiteljev po šolskih hodnikih in stalno prisotnostjo varnostnika. “Poleg tega imamo na šolskem hodniku ves čas varnostnika, imamo pa okoli šole tudi policiste, ki nadzorujejo stanje in zaokrožijo tudi malo okrog šole po okoliških vaseh, se spet vrnejo, tako da je za varnost nekako poskrbljeno,” je dejala Zevnik. Poudarila je, da so otroci, zaposleni in starši bistveno bolj pomirjeni kot v začetku tedna.

Podatkov o zdravstvenem stanju napadenega učenca ni imela, vendar so mediji v sredo poročali, da je poškodovani učenec že v domači oskrbi in da ne bo imel trajnih fizičnih posledic. Glede napadalca je Zevnik pojasnila, da so ga “odstranili iz šole in tako zagotovili varnost preostalim deležnikom šolanja”. Učni proces zanj bo potekal po prilagojenem načinu, ne bo pa v stiku z drugimi učenci, ni pa jasno, ali se bo šolal v istem šolskem poslopju.

Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo. Zevnik je izrazila zadovoljstvo s sodelovanjem šole s pristojnimi institucijami.

Občina najela varnostno službo

Župan občine Brežice, Ivan Molan, je dejal, da je občina najela varnostno službo, ki je stalno prisotna na šoli. Opozoril je na omejene pristojnosti občine glede varnosti, saj je ta v pristojnosti ministrstev in policije. Molan je zagotovil tudi, da bo občina učencem, njihovim staršem in zaposlenim na šoli zagotovila psihosocialno pomoč.

Zaradi napada bo župan v ponedeljek sklical občinski varnostni sosvet, kjer bodo sodelovali policija, socialne institucije, komisija za romsko problematiko, svetniki in drugi. Razpravljali bodo o nadaljnjih varnostnih ukrepih. Molan se zavzema tudi za več sodelovanja županov dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki so lani poleti v državni zbor vložili zakonodajne spremembe za ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih.

Iz Krajevne skupnosti Velika Dolina so sporočili, da bo v ponedeljek v prostorih OŠ Velika Dolina potekala izredna seja svetov okoliških krajevnih skupnosti in sveta staršev, kjer bodo oblikovali stališča in sklepe glede aktualne problematike in zagotavljanja varnosti na šoli.

Minister za vzgojo in izobraževanje, Darjo Felda, je ob prihodu na današnjo sejo vlade ocenil, da je ravnateljica šole v omenjenem primeru pravilno ravnala, vzroke za dogodek pa morajo zdaj ugotoviti druge pristojne institucije. Minister je dodal, da bo mogoče primerno ukrepati, ko bodo znane dodatne informacije.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Policija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja