Povečanje števila primerov mrzlice denga po Evropi: Kako se zaščititi

Povečanje števila primerov mrzlice denga po Evropi ni najbolj prijetna predpraznična novica, vendar obstajajo načini za zmanjšanje tveganja okužbe. Novi podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da so tako lokalno pridobljeni kot uvoženi primeri mrzlice denga lani močno narasli, saj so višje temperature prispevale k širjenju komarjev, ki prenašajo bolezni.

Zaradi podnebnih sprememb je načrtovanje poletnih počitnic vedno bolj nepredvidljivo, saj so poplavljena letališča in vročinski valovi med največjimi izzivi, s katerimi se morajo soočiti turisti. Komarji se morda zdijo majhna nadloga, a te nadležne žuželke so še ena ovira za varne in srečne počitnice, ki jih podnebne spremembe močno pospešujejo.

Tigrasti komarji, ki prenašajo mrzlico denga, so zdaj naseljeni v 13 evropskih državah: Avstriji, Bolgariji, Hrvaški, Franciji, Nemčiji, Grčiji, Madžarski, Italiji, Malti, Portugalski, Romuniji, Sloveniji in Španiji. Ta seznam vključuje številne najbolj priljubljene počitniške destinacije na celini.

Simptomi mrzlice denga

Večina ljudi, ki zbolijo za dengo, nima simptomov. Če se simptomi pojavijo, se običajno pokažejo med štirimi in desetimi dnevi po okužbi in trajajo dva do sedem dni. Nekateri od njih so podobni gripi, na primer visoka temperatura, hud glavobol, bolečine za očmi ter bolečine v mišicah in sklepih. V nekaterih primerih je slednja tako huda, da si je denga prislužila vzdevek “zlomna kostna mrzlica”. Pri do petih odstotkih ljudi se lahko bolezen razvije hudo in potencialno smrtno.

Kako se zaščititi pred komarji

Obstajajo preprosti osebni zaščitni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate tveganje pikov komarjev v tujini. To vključuje:

  • Pokrivanje v svetlejših oblačilih, saj temni materiali bolj privabljajo komarje.
  • Nošenje repelenta proti komarjem, priporočljivo so tisti, ki vsebujejo DEET, IR3535 ali Icaridin, namesto možnosti na osnovi eteričnih olj.
  • Uporabo posteljne mreže proti komarjem ali mreže za okna in vrata.
  • Spanje v klimatizirani sobi.
  • Močne pahljače, ki lahko dezorientirajo žuželke in jim otežijo pristanek.

Ker se komarji razmnožujejo v stoječi vodi, je pomembno, da jim ne dajemo priložnosti. Tudi nekaj tako majhnega, kot je pokrovček steklenice vode, je dovolj, da se njihove ličinke razvijejo. Zato pospravite vse, kar lahko, in pazite na vrtove ali balkone na posestvu, kjer bivate.

Za več informacij o geografskih žariščih denga in dodatne nasvete obiščite spletno stran Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja