Požareport: Neuradno: Nova medijska zakonodaja ne bo razbijala Odlazkovega lastništva

Požareport: Danes, po – po prejšnji mesec – objavljeni kandidaturi Tomaža Vesela za evropskega komisarja in vrnitvi Vesne Vuković domov, tja, kjer se je vse začelo, med zaposlitveni sektor medijske in druge hobotnice, ki jo obvladuje dolenjski smetarsko-medijski tajkun Martin Odlazek, je verjetno tudi političnim laikom jasno, da Odlazkovi niso samo tako imenovano “medijsko krilo” Golobove vladne koalicije (kjer nekatere Odlazkove medije, recimo portal Necenzurirano ali revijo Reporter, domala neposredno vodita dva Golobova zaupnika, Vukovićeva in Damir Črnčec, sicer državni sekretar na ministrstvu za obrambo), še natančneje, odločevalcev na vrhu Gibanja Svobode, ampak tudi del njene kadrovske in finančne strukture, celo elite.

Toda operativni začetek resnične zgodbe o tej neverjetni spregi med Odlazkom in delom slovenske politike, kjer so glavni akterji, zdaj, danes, po štirih letih, praktično spet vsi zbrani, a precej bogatejši, saj so tudi na oblasti, sega v “daljno leto” 2020. Bilo je leto pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko se je na Levstikovi 15, v prvem nadstropju razvpite ljubljanske vile Socialnih demokratov, zgodil prelomni sestanek “komunikatorjev stranke SD”, katerega vsebino je Matjaž Han, takrat vodja poslanske skupine Socialnih demokratov, osebno prenesel Martinu Odlazku.

In zgodil se je naslednji dogovor: vzpostavitev direktne linije med stranko SD, ki je računala na volilno zmago, in uredništvi medijev v Odlazkovi lasti (teh je že blizu 100). Na sedežu dnevnega tabloida Svet24, sredi posebne sobe na Vevški 52, so v ta namen celo inštalirali poseben računalnik, do katerega so imeli dostop zgolj skrbno izbrani in pooblaščeni novinarji Sveta24.

Toda vrli Socialni demokrati tega niso znali izkoristiti. Tu pa tam so prek te posebne direktne linije poslali kakšen povzetek aktivnosti politikov SD, udarne zgodbe pa nobene. In Vesna Vuković, takrat novinarka portala Necenzurirano, je vpila na ponedeljkovih kolegijih, da SD ni resno vzel dogovorjenega.

Posebna medijska agencija

Odlazek, čigar smetarsko-medijski imperij so začele resno načenjati nekatere poteze tedanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka (SDS), je hitro pogruntal, da si kljub prijateljstvu s Hanom oziroma stranko SD ne bo mogel kaj prida pomagati, zato sta se z Dejanom Zverom (širši javnosti manj znanim Odlazkovim medijskim operativcem) odločila, da je treba formirati posebno medijsko agencijo, ki bi pripravljala ekskluzivne zgodbe, te pa bi potem Odlazkovi mediji orkestrirano objavljali. Zaradi kopice Odlazkovih medijev se je mnogim, logično, ta ideja zdela dobesedno fantastična.

Načrt je bil naslednji: Odlazkovo agencijo bi vodil Bojan Veselinovič, takrat še vedno direktor Slovenske tiskovne agencije, njegova desna roka pa bi postal nekdanji znani novinar Dela in Dnevnika Dejan Karba, (najbolj znan po člankih o aferi Patria in “sinu” kardinala Rodeta), zaposlen kot odhajajoči piarovec na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (pri ministrici Simoni Kustec, članici SMC oziroma Konkretno), sicer kot kader SD. No, to, da bo agencija namenjena zgolj “nabijanju” Janeza Janše in SDS, so pri Odlazku sicer skrbno skrivali, menda naj bi to preventivno zamolčali celo Veselinoviču.

Kakorkoli, Veselinovič je bil že na poti v Odlazkove pisarne, obvezen zdravniški pregled pred zaposlitvijo mu je plačalo Odlazkovo krovno podjetje Salomon, d. o. o., ki ga obilno financira država* (davkoplačevalci), vendar se Veselinovič potem za to službo ni odločil. Kasneje, kot vemo, je postal direktor mestne uprave občine Kranj. In zanimivo, Zver je Veselinoviča označil za neresnega, vodenje agencije pa je prevzela Petra Rupnik, bivša – neizkušena ter menda “vsebinsko prazna” – urednica Sveta24, ki se je pravkar vrnila s porodniške dopusta.

Za uredništvo Odlazkovega tabloida Svet24 je sploh značilno, da ga pretežno sestavljajo mlajši ter mizerno plačani novinarji, brez pravih zvez in virov iz politične, gospodarske, športne in celo estradne scene.

Agencija za nabijanje Janše in SDS… več na Požareport.

Portal24; Foto: STA/montaža Demokracija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja