Poznate trik, ki povrne hranila v kuhan brokoli?

Brokoli je že dolgo znan kot izjemno zdrava zelenjava, saj spada v družino križnic (Brassica), kamor sodijo tudi ohrovt, cvetača in brstični ohrovt. Zaradi svojih številnih koristi za zdravje mnogi brokoli štejejo za pravo superživilo. Vendar pa je možno, da brokoli postane še bolj hranljiv z dodatkom zgolj ene okusne sestavine – mletih gorčičnih semen. Slednje lahko povrnejo del hranil, ki se izgubijo med kuhanjem brokolija.

Kako kuhanje vpliva na hranila?

Med kuhanjem se v zelenjavi, kot je brokoli, dogajajo pomembne spremembe. Ena izmed teh sprememb je izguba encimov, kot je mirozinaza, ki ima ključno vlogo pri pretvorbi določenih spojin v zdravju koristne snovi. Dr. Patrick Shih, docent na oddelku za rastlinsko in mikrobno biologijo na UC Berkeley, pojasnjuje, da se pri visokih temperaturah encimi, vključno z mirozinazo, začnejo razgrajevati. Mirozinaza je naravno prisotna v brokoliju in sodeluje pri pretvorbi glukozinolatov v koristne spojine, ki delujejo kot zaščita pred različnimi boleznimi, kot so rak, diabetes, bolezni srca in ožilja ter nevrodegenerativne motnje.

Kuhanje pri visokih temperaturah torej uniči te pomembne encime, zaradi česar brokoli izgubi del svojih zaščitnih lastnosti. Kljub temu obstaja preprost način, kako to izgubo nadomestiti – z dodatkom mletih gorčičnih semen.

Gorčično seme: Preprosta rešitev za več hranil

Zakaj ravno gorčična semena? Po besedah dr. Shiha imajo gorčična semena lastnosti, ki lahko povrnejo izgubljene encime, kot je mirozinaza, v kuhano zelenjavo. Mleta gorčična semena vsebujejo mirozinazo, ki jo lahko aktiviramo z dodatkom vode po končanem kuhanju. Na ta način povrnemo del zdravju koristnih spojin, ki bi sicer izginile med kuhanjem brokolija.

Gorčična semena so večkrat dehidrirana pri nizki temperaturi, ki ne denaturira encimov. Ko jim dodamo vodo ali vlago, encimi ponovno začnejo delovati, kar omogoča povrnitev koristnih spojin v zelenjavi, kot je brokoli. To pomeni, da dodatek mletih gorčičnih semen brokoliju ali drugim zelenjavnim križnicam, kot so brstični ohrovt ali cvetača, omogoča boljšo pretvorbo glukozinolatov v spojine, ki so koristne za zdravje.

Dodajanje gorčičnih semen v kuhani brokoli

Če želite svoj brokoli narediti še bolj zdrav, je postopek povsem preprost. Ko je brokoli kuhan, ga preprosto premešajte z žličko mletih gorčičnih semen. Ne glede na to, ali ste brokoli pražili, dušili, kuhali na pari ali pekli na žaru, je dodatek gorčičnih semen enostaven način za ponovno aktivacijo mirozinaze in obnovitev zdravilnih lastnosti brokolija.

S svojim brokolijem lahko še vedno uporabite najljubše začimbe, kot so česen, sol ali olivno olje, saj gorčična semena ne vplivajo na čas kuhanja ali okus jedi. Poleg tega brokoli, pripravljen z mletimi gorčičnimi semeni, dobi dodaten okus in postane še bolj privlačen za brbončice.

Brokoli je izjemno zdrava zelenjava, ki pa med kuhanjem izgubi nekatere svoje najpomembnejše hranilne spojine. Na srečo lahko z enostavnim dodatkom mletih gorčičnih semen povrnete te spojine in naredite brokoli še bolj koristen za zdravje. Ta preprost trik omogoča ponovno aktivacijo encimov, ki so ključni za pretvorbo glukozinolatov v zdravju koristne snovi. Naslednjič, ko boste pripravljali brokoli, ne pozabite dodati ščepec mletih gorčičnih semen in uživajte v še bolj hranilnem obroku.

[Vir: Real Simple]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja