Premier Golob napovedal nakup vojaških vozil Patria

Premier Robert Golob je napovedal, da bo Slovenija predvidoma do konca leta sklenila pogodbo za nakup vojaških vozil Patria. Proces revizije nakupa osemkolesnikov, ki se je začel z odstopom od pogodbe za nakup vozil boxer, je skoraj zaključen, je dejal Golob ob robu vrha Nata v ZDA.

“Procesi znotraj vojske in ministrstva za obrambo, ki so trajali skoraj dve leti, so pripeljali do izbora – zaenkrat bom rekel favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, to je finska Patria,” je dejal premier. O nakupu je v sredo razpravljal tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom. Pogajanja med ministrstvoma obeh držav še potekajo, pogodba pa bo predvidevala neposredno plačilo med ministrstvoma, kar bo zagotovilo najvišjo stopnjo preglednosti posla.

Golob je poudaril, da bo nakup vojaških vozil Patria odpravil negativne posledice preteklih nakupov od istega proizvajalca. Patria je sicer svojo opremo uveljavila na misijah Nata in v finski vojski, kar zagotavlja ustreznost tudi za slovensko vojsko. Na vprašanje o številu vozil in ceni je Golob odgovoril, da postopki še potekajo in da je prezgodaj govoriti o podrobnostih. Javnost bo o tem obveščena, ko bosta znana obseg in dinamika nakupa.

Slovenija se je septembra 2022 odločila za odstop od sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki ga je sklenila prejšnja vlada. Obrambni minister Marjan Šarec je pojasnil, da je ministrstvo k oddaji ponudb pozvalo Finsko, Poljsko, Romunijo in Italijo. Od Finske so prejeli ponudbo za vozila patria XP, od Poljske za vozila rosomak-L, od Romunije za vozila piranha 5 in od Italije za vozila frecia.

Nakup osemkolesnikov je nujen za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, k čemur se je Slovenija zavezala v okviru Nata. Krepitev obrambnih zmogljivosti in izdatkov za obrambo je bila tudi ena glavnih tem vrha voditeljev v Washingtonu.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja