Privabljanje tujih strokovnjakov: Vlada potrdila izhodišča za digitalne nomade

Vlada je potrdila izhodišča za uvedbo dovoljenja za digitalne nomade. Minister za finance Klemen Boštjančič je poudaril, da je privabljanje dobro izobraženih tujcev ena izmed prioritet vlade. Vlada je danes obravnavala in potrdila prva izhodišča za pripravo novele zakona o tujcih ter vsebinsko povezanega zakona o zaposlovanju tujcev. Novela zakona o tujcih bo vključevala rešitve iz evropske direktive o določitvi pogojev za vstop in prebivanje visokokvalificiranih državljanov tretjih držav, ki želijo živeti in delati v EU. Med spremembami je predvidena tudi uvedba dovoljenja za digitalne nomade.

Minister Boštjančič je izpostavil, da gre za bistveno več predlogov kot le prenos direktiv. Vlada se je zavezala, da bo zakonske rešitve dokončno oblikovala do septembra in jih sprejela najkasneje do oktobra. Zakon o tujcih in zakon o zaposlovanju tujcev sta po oceni vlade tematiki, ki potrebujeta obširno razpravo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), kjer bodo prvi krog pogovorov opravili v petek. Minister je poudaril, da se s tem razprava šele začenja in da trenutna oblika zakonov ni dokončna. Vlada želi pridobiti povratne informacije delodajalcev in delojemalcev.

Priporočilo varuha človekovih pravic

Z novelo zakona o tujcih želi vlada vključiti priporočilo varuha človekovih pravic in odpraviti neusklajenosti med določbami zakona o tujcih in zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Z uvedbo dovoljenja za začasno prebivanje za digitalne nomade bo vlada uresničila tudi zaveze iz koalicijske pogodbe in strategije Digitalna Slovenija 2030. Med ključnimi spremembami novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev sta dva nova pogoja za izdajo soglasja k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo: delodajalec ne sme napovedati odpuščanja večjega števila delavcev ter ne sme odpuščati delavcev iz poslovnih razlogov.

Novela predvideva tudi možnost sezonskega dela v gostinstvu in turizmu na podlagi pogodbe o zaposlitvi ter lažje zaposlovanje tujcev, ki zakonito bivajo v Sloveniji. Uvaja tudi novo evidenco kršilcev delovnopravne zakonodaje ter prijave prevozov delodajalcev iz tretjih držav. Poleg tega usklajuje poimenovanja izobrazbe s slovenskim ogrodjem kvalifikacij.

Vlada je pripravila tudi predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki razmejuje posebne socialne programe za vključevanje invalidov v družbo ter druge programe za izenačevanje možnosti invalidov. S tem želi razširiti možnosti izbire med izvajalci.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja