Premier Golob napovedal večje spremembe na področju samostojnega podjetništva

Vlada sliši pozive k izboljšanju poslovnega okolja in bo nadaljevala prizadevanja za uveljavitev ustreznih ukrepov, je predstavnikom obrti in podjetništva na forumu v Ljubljani zagotovil predsednik vlade Robert Golob. Vlada v koalicijsko usklajevanje pošilja izhodišča davčnih sprememb, usmerjenih tudi v zviševanje dodane vrednosti. “Denar je treba ciljno usmerjati tja, kjer da največji učinek. Najprej je treba zato razbremeniti plače tistih, ki ustvarjajo najvišjo dodano vrednost,” je poudaril.

Na 19. Forumu obrti in podjetništva, ki ga je organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), je premier Robert Golob izpostavil deset ukrepov za dvig produktivnosti. Posebej je poudaril tri ključne ukrepe: povečanje konkurenčnosti države v globalni bitki za talente, spodbujanje zagonskih podjetij in nagrajevanje zaposlenih prek delnic oziroma deležev podjetij.

Golob je napovedal večje spremembe na področju samostojnega podjetništva, vključno z zvišanjem meje za uvrstitev med zavezance za davek na dodano vrednost s 50.000 na 60.000 evrov. Pojasnil je, da mora biti status samostojnega podjetnika namenjen tistim, ki služijo denar samo zase, s čimer bi izenačili pogoje poslovanja samostojnih podjetnikov in majhnih podjetij.

Obdavčitev premoženja

V drugi polovici leta bodo po Golobovih besedah sprožili široko razpravo o obdavčitvi premoženja. “Rešitve ne bodo uveljavljene prej kot leta 2027, saj potrebujemo precej časa, da spremembe implementiramo na pošten in pravičen način,” je povedal. Davčne olajšave pa nameravajo razširiti na naložbe v zeleni prehod in digitalizacijo.

Predsednik OZS Blaž Cvar upa, da bodo o predlaganih rešitvah že prihodnji teden razpravljali socialni partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Obrtniki in podjetniki so na forumu razpravljali tudi z ministri za gospodarstvo Matjažem Hanom, za delo Luko Mescem, za javno upravo Francem Propsom in državno sekretarko na ministrstvu za finance Katjo Božič. Božič je povedala, da bodo prvi paket predlaganih davčnih sprememb v javno obravnavo poslali predvidoma do konca maja. V njem se bodo osredotočili na ključne razvojne izzive za povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter načrtovali dodatno obdavčitev nezdrave hrane in alkoholnih pijač. “Želimo, da to postane podlaga za javne razprave o škodljivih učinkih uživanja takšne hrane in pijač,” je dejala.

Matjaž Han je izrazil razočaranje nad administrativnimi obremenitvami v EU in poudaril potrebo po spodbujanju inovacij. “Če bo šlo tako naprej, bo Evropa postala muzej na prostem,” je dejal. Golob se je strinjal, da je treba administrativne obremenitve zmanjšati. “Evropa se je preveč zbirokratizirala, s čimer se premalo ukvarjamo. Na to lahko vplivamo, če smo na to pripravljeni,” je dejal in kot veliko zmago Slovenije izpostavil zmanjšanje administrativnih obremenitev kmetov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Nebojša Tejić/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja