Premier Golob podpisal Pismo o nameri za nov medicinski program na Univerzi na Primorskem

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je danes mudila v Kopru, kjer se je udeležila svečanosti ob podpisu Pisma o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič. Pismo o nameri sta podpisala premier Golob in rektorica univerze dr. Klavdija Kutnar.

Premier Golob je ob tej priložnosti poudaril, da je zdravstvo prioriteta vlade: “Delujemo v tem trenutku, a z mislijo na prihodnje generacije. Zadovoljen sem, da se na Univerzi na Primorskem, ki je stara dobrih dvajset let, razvija nov študijski program,” je dejal in dodal, da ustanovitev univerze izkazuje svojo pomembnost in koristnost.

Golob je izpostavil tudi potrebo po večjem številu zdravnikov v javnem zdravstvu: “Trudili smo se za povečanje števila vpisnih mest. Namenili investicijo Medicinski fakulteti v Ljubljani, zagotovili dodaten denar za študij medicine v Mariboru,« je pojasnil in izrazil prepričanje, da bodo prizadevanja uspešna.

Pomanjkanje zdravnikov

Ministrica za zdravje dr. Prevolnik Rupel je izrazila podporo odprtju novega magistrskega študijskega programa medicine v okviru Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem: “Zdravnikov v našem zdravstvenem sistemu primanjkuje. Ena od prioritet mojega mandata je povečanje dostopnosti. Današnji dogodek je eden od korakov k izpolnjevanju te naloge. Veselim se študijskega leta 2027/28, ko je načrtovan prvi vpis – predvidenih je sto razpisnih mest za ta novi študijski program,” je povedala ministrica.

Ministrica je nato obiskala Mestno občino Koper, kjer se je sestala z župani Kopra, Izole, Ankarana in Pirana. Župan Kopra Aleš Bržan ji je predstavil idejno zasnovo za nov zdravstveni center, ki bi omogočal lažjo dostopnost do storitev na primarni ravni zdravstvenega varstva in izboljšal delovne pogoje za zaposlene.

Obisk Primorske je ministrica zaključila s sestankom z vodstvom Zdravstvenega doma Koper. Razpravljali so o delovanju zavoda, dobrih praksah pri opredeljevanju pacientov ter uspehih pri pridobivanju zdravnikov iz tujine.

Portal24; Foto: Katja Kodba/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja