Prihajajo nove, višje urne postavke za upokojence!

Prihodnji mesec bo za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo, prišlo do pomembnih sprememb. Delodajalci jim od 1. marca ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra bruto na uro za opravljeno delo. Hkrati pa bo višina njihovega celotnega dohodka v koledarskem letu 2024 omejena na 10.781,07 evra bruto. Ta dva nova zneska sta rezultat uskladitve z minimalno plačo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo novo odredbo o višini urne postavke in dohodku za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo. Do 29. februarja 2024 velja, da je višina urne postavke za opravljeno uro dela upokojencev znašala 6,92 evra bruto, pri čemer je bil največji dovoljeni zaslužek v letu 2023 omejen na 10.346,52 evra bruto.

Leta 2022 sprejeta novela zakona o urejanju trga dela je izenačila bruto urno postavko za delo upokojencev z bruto postavko za študentsko delo. Obe postavki sta zdaj odvisni od minimalne plače, ki se je letos povečala za 4,2 odstotka na 1253,90 evra bruto.

Upokojenci bodo še vedno lahko opravljali začasno ali občasno delo, vendar s nekaterimi omejitvami. Mesečni obseg tega dela ne sme presegati 60 ur, pri čemer neizkoriščenih ur ni mogoče prenesti v naslednji mesec. Poleg tega je dovoljeno največ trikrat na leto opraviti največ 90 ur dela na mesec, vendar se skupno število ur v koledarskem letu ne sme preseči 720 ur.

vir; Foto: Pixabay; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading