Danes bo prvič izplačana predhodno usklajena pokojnina!

Danes, v sredo, 31. januarja, se obeta pomembna novost za upokojence, saj bo prvič izplačana predhodno usklajena pokojnina. Januarska pokojnina bo višja za 8,2 odstotka v primerjavi z oktobrsko izplačano pokojnino. Razlog za ta dvig je v tem, da sta bila v novembru in decembru dodana dodatek v višini 1,8 odstotka, kar je bila vladin odgovor na obljubo, da se bo zagotovila pokojnina v višini nad 700 evrov do konca leta. Januarska uskladitev pokojnin se bo izračunala na osnovi pokojnine brez tega dodatka, kakršna je bila nazadnje izplačana oktobra.

Doslej so se pokojnine usklajevale februarja, pri čemer se je razlika za januar nakazala ob izplačilu februarske pokojnine. Finančni učinek je bil enak, kot če bi se uskladitev izvedla s 1. januarjem, le izplačilo je bilo zamaknjeno za en mesec.

Konec januarja izplačilo ni bilo mogoče izvesti, saj zakon zahteva, da se pokojnine usklajujejo delno s povprečno rastjo cen življenjskih potrebščin (40 odstotkov) in delno s povprečno rastjo plač v preteklem letu (60 odstotkov). Podatki o decembrskih plačah niso na voljo do srede februarja. Poročali smo že o 8,8-odstotni uskladitvi pokojnin, kar je sledilo objavi statističnega urada o novembrskih plačah.

Vlada je lani sprejela odločitev, da se letos prvič izvede predhodna uskladitev pokojnin na podlagi napovedi o rasti plač in inflaciji, februarja pa bo nato izveden poračun le za morebitno razliko.

Za ilustracijo, po starem sistemu bi upokojenec, ki je imel decembra tisoč evrov pokojnine (brez dodatka), januarja prejel tisoč evrov, februarja 1178 evrov (88 evrov povišice za januar in 88 evrov za februar), marca pa 1088 evrov pokojnine. Po novem sistemu bo januarja prejel 1082 evrov, februarja 1094 evrov (88 evrov uskladitve za februar in 6 evrov poračuna za januar), marca pa 1088 evrov.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading