Raziskava razkriva: Keto dieta lahko pospeši staranje organov

Po najnovejših raziskavah lahko ketogena dieta, znana kot keto dieta, povzroči kopičenje poškodovanih celic v organih miši, kar lahko pospeši staranje organov in poveča tveganje za bolezni srca in raka. Keto dieta je v zadnjem času postala priljubljena metoda hujšanja, kjer se zaužije majhen delež ogljikovih hidratov in velik delež maščob.

Da bi raziskali učinke te diete, je zdravnik David Gius z UT Health Medical University v San Antoniu s svojo ekipo izvedel teste na miših. Šest miši so tri tedne hranili s hrano, kjer je več kot 90 odstotkov kalorij prihajalo iz maščob, medtem ko je kontrolna skupina uživala standardno dieto, sestavljeno iz 17 odstotkov maščob in 58 odstotkov ogljikovih hidratov.

Povečana raven “zombi” celic

Znanstveniki so analizirali tkiva iz srca, ledvic, jeter in možganov miši, pri čemer so iskali “stareče” celice. Do staranja celic pride, ko so celice preveč poškodovane, da bi normalno delovale, a namesto da bi odmle, preidejo v fazo “zombi” celic, ki še naprej ostajajo v tkivih in sproščajo toksine, kar povzroča vnetja.

Rezultati so pokazali, da so imele miši na ketogeni dieti znatno več starajočih se celic v svojih organih v primerjavi s tistimi na standardni dieti. Na primer, v ledvicah so zabeležili štirikratno količino markerjev celičnega staranja.

“Keto dieta ni za vsakogar”

David Gius je poudaril, da keto dieta morda ni primerna za vsakogar. “Najpomembneje je, da si vzamete odmor,” je dejal Gius, kot poroča New Scientist. Ko so mišim, ki so prejemale keto obroke, znova uvedli standardne diete, se je staranje celic zmanjšalo.

Kljub temu imunolog Russell Jones z inštituta Van Andel v Michiganu opozarja na omejitve študije. “Ne vem, kako se lahko te ugotovitve prenesejo na ljudi. Miši so jedle dieto z 90% maščobami, kar je prehranski režim, ki ga ljudje redko sledijo,” je dejal.

Raziskava z naslovom “Ketogena dieta inducira od p53 odvisno celično staranje več organov” je bila objavljena v reviji Science Advances.

Foto: Portal24 (AI)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja