Razkrinkan je mit o zdravem zelenjavnem čipsu

Čips iz rdeče pese, graha, pastinaka in korenja se že dolgo časa oglašuje kot bolj zdrava alternativa krompirjevemu čipsu, s trditvami o manj maščobah in več beljakovin. Toda nedavna raziskava Urada za varstvo potrošnikov nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija (Verbraucherzentrale NRW) razkriva, da so te trditve precej zavajajoče.

V preizkusu so degustatorji ocenili 12 različnih čipsov, izdelanih iz pese, pastinaka, sladkega krompirja, leče in graha. Prvo odkritje je bilo, da proizvajalci čipsa iz stročnic, kot sta grah in leča, nizko vsebnost maščob pogosto oglašujejo, vendar pa to ne pomeni, da so ti prigrizki nizkokalorični. Čips iz leče ali fižola vsebuje v povprečju 450 kilokalorij na 100 gramov, kar je le 17 odstotkov manj kot krompirjev čips, kar je razočaralo tiste, ki so pričakovali bolj zdravo alternativo.

Zelenjavni čips ni veliko boljša izbira

Presenetljivo je, da tudi zelenjavni čips ni veliko boljša izbira. Ta vsebuje v povprečju 510 kalorij na 100 gramov, kar je zelo blizu krompirjevemu čipsu, nekatere vrste zelenjave pa vsebujejo celo več maščob kot slednji. Poleg tega proizvajalci zelenjavnega čipsa pogosto dodajajo velike količine soli, kar ga postavlja ob bok krompirjevemu čipsu v smislu vsebnosti soli.

Ta študija ni osamljena v razkrivanju mita o zdravem zelenjavnem čipsu. Raziskave kažejo, da potrošniki ne smejo slepo verjeti sporočilom o zdravi prehrani na embalaži, ampak morajo preveriti dejanske količine soli in maščob, ki so pogosto napisane z manjšimi črkami.

Nutricionistka Katrin Böttner iz Svetovalnice za potrošnike opozarja: “Čeprav alternativni čips ponuja raznolikost, še vedno ni primeren za optimalno prehrano.” Zato je pri uživanju čipsa iz različne zelenjave pomembno ohraniti zmernost. Eden od načinov za to je, da čipsa ne uživamo neposredno iz vrečke, ampak ga prenesemo v skledo, hkrati pa vrečko pospravimo stran iz pogleda, kot priporočajo strokovnjaki.

vir; Foto: Portal24 (fotografija je simbolna)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja