Razlike v neverbalnih znakih med moškimi in ženskami: Skrivni jeziki in njihova vloga v družbi

V zahodni kulturi so moški in ženske pogosto ločeni z nevidnimi, a močnimi razlikami v neverbalni komunikaciji. Ti neverbalni znaki, ki segajo od telesnih gibov do obraznih izrazov, igrajo ključno vlogo pri vsakdanji interakciji, tako v službi kot doma.

Neverbalna koda žensk

Ženske uporabljajo svoj zasebni, tihi kod, ki je pogosto tabu za moške. Čeprav se zdi, da vsi vemo, kako se obnašati, prevladuje določena miselnost, ki usmerja vedenje in stališča, ta pa so precej toga in težko prilagodljiva. Ženske pogosto komunicirajo s subtilnimi mikro vedenji, kot so nasmeh med jezo, zgoščevanje in zvijanje, ko se počutijo ogrožene, ali zavijanje z očmi kot oblika pasivno-agresivnega vedenja. Takšna mikro vedenja oddajajo signalne milisekunde in ustvarjajo neizrečeno komunikacijsko mrežo.

Ženske in neverbalni znaki

Raziskave kažejo, da so ženske boljše pri branju neverbalnih znakov kot moški. Razlag tega je več. Nekateri družboslovci menijo, da je to posledica zgodovinske marginalizacije žensk, ki so se morale prilagoditi tistim na oblasti. Drugi trdijo, da ta spretnost izhaja iz žensk kot primarnih skrbnic otrok.

Harvardski psiholog Robert Rosenthal je razvil test PONS (Profil neverbalne občutljivosti) za analizo sposobnosti ljudi pri branju neverbalnih znakov. Rezultati so pokazali, da so ženske v 77 odstotkih primerov boljše pri natančnem presojanju sporočil, posredovanih z obrazno mimiko, gibanjem telesa in kakovostjo glasu. Ta sposobnost je univerzalna in presega kulturne meje.

Dilema moči in medosebne kompetence

Kljub neverbalni spretnosti ženske pogosto spodkopavajo svojo moč in verodostojnost s pomirjujočim vedenjem. Pogosto se soočajo z dilemo, ali biti videti kot močna voditeljica ali biti medosebno kompetentna in všečna svoji ekipi. Ta neskladnost med verbalnim in neverbalnim vedenjem lahko vodi do mešanih sporočil in zmede.

Ženske se lahko naučijo, da se predstavijo bolj robustno in prepričljivo, kot bi se voditeljice morale, hkrati pa ohranijo svoje vrhunske neverbalne sposobnosti. Čeprav so ženske ekspresivne in odprte s svojim neverbalnim vedenjem, kar omogoča enostavno razumevanje njihovih čustev, lahko to v poslovnem svetu povzroči težave. Jedro moči in verodostojnosti je sposobnost nadzora in spremljanja vedenja, kar je pogosto razumljeno kot znak stabilnosti.

Moški in neverbalna vedenja… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja