Zelenjavni ostanki: Kako jih spremeniti v nove pridelke?

Preden boste naslednjič odvrgli ostanke zelenjave, premislite še enkrat. Različno zelenjavo in zelišča je mogoče ponovno vzgojiti v vodi, kar omogoča pridelavo nekaj poganjkov za uživanje ali okrasitev, ali pa spodbuja rast korenin, da jih lahko ponovno posadite na svojem vrtu za novo letino.

Pred začetkom je pomembno upoštevati nekaj stvari. Za dobre rezultate uporabite visokokakovostne ekološke pridelke (ostanke, semena, stebla), saj lahko neekološki pridelki vsebujejo kemikalije, ki preprečujejo ponovno rast. Ključnega pomena je tudi ohranjanje sveže vode in pazljivi bodite tudi na sluzavost. Če po nekaj tednih ni videti ponovne rasti, je najbolje, da ostanke zavržete ali kompostirate in začnete znova.

Korenje

Čeprav majhen korenček ne more dati novega korenčka, lahko zraste občutljivo zelenje za uživanje ali okrasitev jedi. Sveže narezane vršičke korenja položite v posodo z vodo, tako da se vršički ne potopijo. Vodo zamenjajte vsakih nekaj dni, dokler zelenice ne dosežejo svojega polnega potenciala.

Romanska solata

Čeprav cele glavice solate iz ostankov ne boste mogli vzgojiti, lahko pridelate okusne, nežne liste za dopolnitev solate. Osnovo romanske solate, dolgo približno 2 cm, postavite v posodo z vodo. Posodo postavite na sončno okensko polico in redno menjajte vodo, da spodbudite rast.

Zelena

Zelena je priljubljena za ponovno gojenje v vodi, saj je ponovno sajenje v zemljo lahko težavno. Nedotaknjeno osnovo zelene, dolgo približno 2 cm, obesite v vodo z zobotrebci. Vodo zamenjajte vsakih nekaj dni in pričakujte kalčke v približno dveh do treh tednih. Ko ima steblo korenine, ga lahko posadite v zemljo ali nadaljujete z gojenjem v vodi.

Mlada čebula

Mlado čebulo lahko gojite v vodi ali posadite naravnost v zemljo. Čebulico s centimetrom ali dvema svetlo zelenega stebla postavite v posodo z vodo in jo postavite na sončno okensko polico. Stebla lahko obrezujete, ko rastejo, ali pa čebulice posadite v lonec z zemljo za gojenje v zaprtih prostorih ali zunaj.

Krompir

Kalilni krompir ni primeren za uživanje, a je idealen za ponovno gojenje. Zobotrebce zapičite nekaj centimetrov nad konec krompirja z največ kalčki in ga obesite v vodo. Kozarec postavite na sončno okensko polico in redno menjajte vodo. Ko začne poganjati liste, lahko rastlino posadite v zemljo.

Zelišča

Bazilika, rožmarin in žajbelj so idealna zelišča za ponovno vzgojo v vodi. Odrežite zdravo steblo, dolgo približno 3 do 4 cm, in ga postavite v kozarec čiste vode. Zamenjujte vodo vsaka dva dni in počakajte nekaj tednov, da se pojavijo korenine. Ko so korenine vidne, je zelišče pripravljeno za sajenje.

Z nekaj truda lahko tako zmanjšate odpadke in si zagotovite sveže pridelke kar doma.

[Vir: The Southern living]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja