Ribiči: Vladni predlog zakona obeta nadomestila in pravno pomoč

Vlada je obravnavala predlog novele zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča. Predlog predvideva nadomestila za ribiče zaradi izpada prihodkov ter pravno pomoč, ki jim bo na voljo. Ane Le Marechal Kolar, direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je predstavila novosti, ki jih prinaša vladni predlog. Predlog ureja vprašanja, ki so nastala po arbitražni razsodbi med slovensko in hrvaško vlado, in je bil pripravljen v odgovor na majsko razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) glede pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu.

Vladni predlog, kot je pojasnila La Marechal Kolar, predvideva nadomestilo za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in ureja pravno pomoč ribičem. Pravno pomoč ribičem bo obsegala kritje stroškov izvajalca pravne pomoči, stroškov postopkov, varščine ter v primeru prisilne izterjave povračilo glob in drugih denarnih kazni, ki bi jih naložili hrvaški organi.

“Glede nadomestila za izpad dohodka bo izračun nekoliko drugačen kot doslej,” je dejala La Marechal Kolar. Čeprav je Slovenija implementirala arbitražno odločbo, je ribolov za slovenske ribiče zaradi nerešenih vprašanj s Hrvaško otežen. Zaradi tega država namenja nadomestilo za oviran ribolov, saj to vpliva na likvidnost ribičev. Izračun bo temeljil na primerjavi ribolova v letu 2017 in letošnjim letom.

Razlika med vladnim in SDS predlogom

Pomembna razlika med vladnim in predlogom stranke SDS je v tem, da vladni predlog ne predvideva vnaprejšnjega plačevanja hrvaških glob, ker bi to pomenilo priznanje hrvaške jurisdikcije v vodah, ki po arbitražni razsodbi pripadajo Sloveniji. Namesto tega bo vlada ribičem zagotovila sredstva za plačilo glob in pravne pomoči v primeru prisilnih izterjav, do katerih pa še ni prišlo.

S ciljem zaščite ribičev vlada državnemu zboru predlaga, da spremembe sprejme po skrajšanem postopku.

SDS je po razsodbi ESČP, ki je odločilo, da pritožbe slovenskih ribičev niso dopustne, pripravil predlog spremembe zakona. Ta predlog bi vladno pomoč ribičem vključeval v 30-dnevnem roku za poravnavo izterjanih glob, ki skupno znašajo 3,4 milijona evrov. Po mnenju vlade bi plačilo teh glob pomenilo priznanje pristojnosti hrvaških organov v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji.

Vlada je sporočila, da pripravlja ustreznejši predlog spremembe zakona. Za petek je napovedana izredna seja Državnega zbora, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog SDS-a.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja