Robert Golob pred izbiro novega obrambnega ministra, Šarec odhaja v Evropski parlament

Vlada je na dopisni seji sprejela besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu. Posledično predlaga Državnemu zboru (DZ), da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo.

DZ je namreč potrdil izvolitev slovenskih poslancev v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so bili poleg Šarca (Svoboda) izvoljeni še Romana Tomc (SDS), Milan Zver (SDS), Branko Grims (SDS), Zala Tomašič (SDS), Irena Joveva (Gibanje Svoboda), Matjaž Nemec (SD), Vladimir Prebilič (Vesna) in Matej Tonin (NSi).

Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija začel svoj mandat kot evropski poslanec, s čimer bo prenehal opravljati funkcijo obrambnega ministra. Predsednik vlade Robert Golob bo moral poiskati njegovega naslednika, a se s tem za zdaj ne mudi. Golob je namreč izjavil, da Šarca čakajo še nekatere pomembne naloge, vključno z vrhom Nata v Washingtonu.

Golob, predsednik Gibanja Svoboda, je po volitvah dejal, da si bodo vzeli nekaj časa za odločitev o naslednjem ministru. Poudaril je zadovoljstvo z delom ministrstva in Šarca ter omenil možnost iskanja kandidata znotraj obstoječe ekipe. Med odhajajočimi kadri je tudi državni sekretar Rudi Medved, ki se bo upokojil. Znotraj ministrstva ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki bi se kot kandidat za ministra lahko soočil z zadržki koalicijskih partnerjev, zlasti Levice.

Kot sprejemljivejšega kandidata se je v zadnjem času omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ-ja za obrambo Martina Premka.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Nebojša Tejič/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja