Slovenija ni več med top 8 najmirnejšimi državami: Minister pojasnjuje razloge

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ob letošnjem zdrsu Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa iz osmega na deveto mesto dejal, da je to posledica normalizacije javnega življenja po epidemiji covida-19.

Na redni seji Državnega zbora je Poklukar odgovarjal na poslansko vprašanje Andreja Kosija iz SDS-a, ki ga je zanimalo, kako minister komentira to spremembo. Poklukar je poudaril, da je Slovenija še vedno varna država in ena izmed varnejših na svetu. Delež kriminalitete je primerljiv z obdobjem pred pandemijo, je pojasnil minister, vendar je po njegovih besedah v zadnjem času opaziti porast spletne in mladostniške kriminalitete.

Med epidemijo je bila Slovenija zaprta, ljudje niso migrirali in kriminal je bil na neki način ustavljen, je pojasnil Poklukar. Po koncu omejitev pa je prišlo do porasta spletnih kaznivih dejanj, kot so kraja identitete in prevare, ter povečanja mladostniške kriminalitete. Minister je izpostavil potrebo po več preventivnih dejavnostih in sodelovanju z drugimi resorji.

Poklukar je izrazil prepričanje, da se vzgoja začne doma, v družini, kar se nato prenaša naprej v šolo in celotno družbo. Indeks, ki ga pripravlja avstralski inštitut za ekonomijo in mir (IEP), temelji na 23 kazalnikih, pri čemer vsaka država prejme oceno od 1 do 5. Nižja ocena pomeni bolj mirno državo. Slovenija je na letošnjem indeksu deveta med 163 državami, kar je eno mesto slabše kot lani.

[Vir: MMC RZV SLO]; Portal24; Foto: Nebojša Tejić/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja