SDS zaradi Jourove toži Evropsko komisijo

Evropski poslanec Milan Zver, član Slovenske demokratske stranke (SDS) in skupine Evropskih ljudskih strank (ELS), je na Sodišču EU vložil tožbo proti Evropski komisiji. Tožba se nanaša na primer domnevnega vmešavanja podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v notranje zadeve Slovenije med njenim obiskom v Sloveniji. V SDS zatrjujejo, da je Jourova s srečanjem z Matejem Accettom, predsednikom ustavnega sodišča, kršila evropsko pravo.

Tožba izhaja iz obiska Vere Jourove v Sloveniji marca prejšnjega leta, ki je potekal deset dni po odločitvi ustavnega sodišča o zadržanju izvajanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Po mnenju SDS je obisk predstavljal nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Prav tako navajajo, da je del dokumentacije o obisku, ki ga je po dolgotrajnih prizadevanjih uspelo pridobiti Zveru, nepopoln.

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci, kjer je bila predstavljena tožba, poudaril dolgotrajno pridobivanje dokumentacije s strani Evropske komisije. Janša je opozoril na kršitve evropskega prava, ki jih dokazuje posredovana dokumentacija, in izpostavil načelo vladavine prava v Evropski uniji, kjer so pristojnosti institucij jasno določene.

Janša je prav tako kritiziral napoved obiska Jourove, saj Evropska komisija po njegovem mnenju nima pristojnosti zahtevati karkoli od ustavnih sodišč držav članic. Spomnil je, da je Jourova obiskala slovensko ustavno sodišče v času presojanja ustavnosti zakona o RTV, kar po njegovih besedah dokazuje, da je bil obisk “namerno umeščen v čas tega presojanja”. Dodal je, da je Jourova že pred obiskom javno podprla sporni zakon, kar po mnenju SDS vpliva na odločanje ustavnih sodnikov.

“Zgodile so se kršitve”

“Tisti hip, ko neka institucija izgubi zaupanje, pade v krizo in lahko tudi razpade, zato se mi zdi pomembno, da razkrivamo take stranpoti, take napake, kot se je zgodila pri intervenciji Vere Jourove v slovenski politični in pravni prostor,” je dejal predstavnik SDS-a, poudarjajoč pomen zaupanja v institucije ključnega pomena za obstoj EU-ja. Izrazil je upanje, da bo evropsko sodišče o primeru odločilo čim prej, saj gre za precedenčni primer, ki vključuje domnevne kršitve pravnih načel in zlorabo pooblastil.

Na konferenci je bilo razkrito, da tožba zahteva od komisije razkritje vseh dokumentov o obisku, vključno z elektronsko komunikacijo med Evropsko komisijo in slovensko vlado. “Na podlagi že pridobljene dokumentacije je jasno, da so se zgodile kršitve,” je dodal predstavnik SDS-a, izpostavljajoč cilj tožbe, da se prepreči, da bi takšni primeri postali stalna praksa v EU.

Mednarodni pravni strokovnjak Miha Pogačnik, ki je prav tako sodeloval pri vlaganju tožbe, je ocenil, da je primer zelo pomemben in bi lahko privedel do “tektonskih premikov” v razumevanju razmerja med pooblastili Evropske unije in suverenostjo držav članic. Poudaril je, da so postopkovne kršitve potrdili tudi pri evropski varuhinji človekovih pravic, ki je Zvera napotila na sodno pot.

Ustavno sodišče Slovenije je zavrnilo obtožbe SDS-a, da je Jourova s svojim obiskom vplivala na odločanje ustavnih sodnikov. Pojasnili so, da se predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in Jourova nista pogovarjala o zadevi RTV. Prav tako tudi ne o kateri koli drugi odprti zadevi pred sodiščem.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja