Šest idej za zdrav in okusen zajtrk za starejše

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, kar lahko še posebej velja za starejše, ki imajo morda drugačne prehranske potrebe ali se po dolgih nočeh brez hrane težko znajdejo. Tukaj je nekaj zanimivih in zdravih idej za zajtrk za starejše odrasle, ki vključujejo veliko zdravih živil.

Jajca: Jajca so naravni vir beljakovin, zato so odlična pomoč starejšim odraslim, da se počutijo polne energije, da se soočijo z dnevom. Prav tako so polni vitamina D, ki je ključnega pomena za absorpcijo kalcija, kar posledično pomaga pri preprečevanju osteoporoze. Za starejše, ki imajo morda težave z žvečenjem, so jajca tudi enostavna za žvečenje in prebavo.

Jajčni mafini

Za zanimivo in zdravo idejo za zajtrk poskusite v jajčno mešanico vmešati svežo zelenjavo, kot so gobe, čebula, paradižnik in paprika. Še bolje je, če dodate sir z nizko vsebnostjo maščob in koščke klobas z nizko vsebnostjo natrija. To bogato zmes vlijemo v pekač za kolačke in spečemo. Okusne sestavine so odlična zaloga kalcija, beljakovin in drugih pomembnih vitaminov in mineralov.

Sadni smoothie

Pripravite si svoj svež sadni smoothie tako, da zmešate nemastno ali posneto mleko z majhnimi koščki ananasa in manga, nato dodate skuto, mandlje in vanilijo. Mešajte do gladkega, nato pa ohladite. Zdravstvene koristi tega okusnega zajtrka vključujejo 35 gramov beljakovin, vlaknin, kalcija in vitaminov A, B6, C in D.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so ideja za zdrav zajtrk, ki ponuja trdno osnovo, na kateri lahko zgradite številne različice, in je priljubljena izbira v številnih okoljih za nego doma. Redno uživanje ovsenih kosmičev lahko zagotovi vlaknine za pomoč pri prebavnih in črevesnih motnjah, pa tudi zdravo skladišče pomembnih vitaminov in mineralov. En sam paket instant ovsenih kosmičev vsebuje 4 grame vlaknin, domače različice pa še več. Poleg tega je to lahko žvečljiva in prebavljiva hrana za starejše odrasle, ki imajo težave s prehranjevanjem.

Sadna ovsena kaša

Poskusite vmešati sveže sadje, kot so borovnice, robide, jagode, banane in ananas, v ovseno kašo (vse skupaj ali eno sadje na porcijo). To doda variacijo okusu in vitalne antioksidante. Druga odlična ideja pri mešanju s sadjem je mešanje instant ovsenih kosmičev z mlekom z nizko vsebnostjo maščob. Sadje doda naravno sladkobo, mleko pa kremasto mehkobo.

Ovsena kaša marelice, brusnice…

Ideja za svež poletni zdrav zajtrk je, da ovseni kaši dodate suhe marelice in brusnice skupaj z dodatno vodo. Marelice zagotavljajo vitamin A, železo in kalij. Marelice in brusnice so bogat vir vlaknin, jedem pa dodajo naravno sladkobo.

Za raznolikost in različico okusov lahko izberete tudi:

Ovseni kosmiči z okusom jeseni, kjer dodate bučo, oreščke in javorjev sirup.

Polnozrnati toast z različnimi prelivi, kot so arašidovo maslo, zdrobljen avokado, mandljevo maslo, sveže sadje, beljakovinski prah, humus ali skuta.

Danski toast s polnozrnatim kruhom, avokadom, piščancem in paradižnikom.

Jogurt brez sladkorja, ki ga lahko sladkate z medom, oreščki ali svežim sadjem, ter po potrebi dodate beljakovinski prah.

Zajtrk je ključnega pomena, da lahko starejši začnejo dan z energijo in prehransko podporo, ki jo potrebujejo. Vsako vrsto hrane lahko pripravite in jeste za zajtrk.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja