Sicilijanski kanoli: Hrustljavo in popolno
Sicilijanski cannoli ali po naše kanoli so tradicionalna sladica iz Sicilije, italijanske regije. Gre za slaščico, ki je postala znana po vsem svetu. Kanoli so narejeni iz hrustljavega testa, imenovanega kanoli lupina, ki je oblikovan v obliki stožca in nato okrnjen ali pečen. Lupina je narejena iz moke, sladkorja, masla, jajca in vina.
Nadev za canole je običajno narejen iz svežega sira, kot je ricotta, ki je mehak in kremast. Svežo skuto z mešanico s sladkorjem, vanilijo in drugimi dodatki, kot so čokoladni kosmiči, naribana lupina citrusov ali rožine, da dobimo okusen in bogat nadev.
Ko so kanoli lupine ocvrte ali pečene in se ohladijo, se napolnijo z nadevom sira. Konice kanolijev pogosto potopijo v čokolado in posujemo s pistacijami, sesekljanimi orehi ali sladkorjem v prahu za dodaten okus in dekoracijo.
Sicilijanski kanoli so znani po svoji edinstveni kombinaciji hrustljavega ovoja in kremastega sira. So sladki, bogati in imajo značilen okus. Pogosto se postrežejo kot sladica ob posebnih priložnostih in praznikih v Italiji ter tako priljubljena slaščica med ljubitelji italijanske kuhinje po vsem svetu.
Sicilijanski kanoli
Sestavine za kanole:
- 2 skodelici moke,
- 1 čajna žlička cimeta,
- 2 žlici kokosovega olja,
- 1 žlica sladkorja,
- ščepec soli
- 100 ml belega vina,
- 1 beljak,
- olje.
Sestavine – za nadev:
- 450 g rikote,
- 225 g mascarpone sira,
- 4 žlice sladkorja v prahu,
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta.
Sestavine – za posip:
- kandirana pomaranča,
- sladkor v prahu.
Postopek priprave:
V skledo damo moko, cimet, kokosovo olje, sladkor in sol ter premešamo. Med mešanjem dodajte pol skodelice vina. Če se vam zdi testo presuho, dodajte še malo vina. Testo je pripravljeno, ko se oblikuje v kepo.
Testo pokrijemo s plastično folijo in pustimo počivati na sobni temperaturi uro ali dve.
Testo prerežite na pol in ga na pomokani površini tanko razvaljamo. Z rezalniki (ali kozarcem) izrežite čim več krogov.
Okoli ovijte kovinske modelčke za kanole ali obroče, ki jih lahko naredite iz aluminijaste folije.
Robove premažite z beljakom, da se utrdijo.
Kanole zlato ocvrite, odcedite, ohladite in odstranite modelčke.
Za nadev zmešajte rikoto, mascarpone, sladkor v prahu in vanilijo.
Kremo nadevajte v slaščičarsko vrečko in napolnite kanole.
Konce okrasite s kandirano pomarančo in kanole potresite s sladkorjem v prahu.
Dober tek!
[24sata]; Foto: Pexels; Portal24