Slastne mesne kroglice po receptu Jamieja Oliverja
Recept za mesne kroglice po receptu slavnega in vedno navihanega Jamieja Oliverja s paradižnikovo omako je izredno preprost. Jed je okusna in je zdrav obrok za vso družino. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli petdeset minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 12 slanih krekerjev
- 4 vejice svežega rožmarina
- 2 žlički dijonske gorčice
- 500 g mletega mesa
- 1 žlica posušenega origana
- 1 jajce
- olivno olje
- 1 ščepec sveže bazilike
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 0,5 čili paprike, sveže ali posušene
- 800 g pelatov iz pločevinke
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 400 g špagetov
- nariban sir
- sol
- poper
Postopek priprave:
Krekerje zavijte v kuhinjsko krpo in jih zdrobite v prah, večje koščke pa razdrobite z rokami, nato pa jih položite v večjo skledo.
Svež rožmarin na drobno nasekljajte, nato dodajte v skledo z gorčico, mletim mesom in origanom. V skledo razbijte jajce, nato dodajte ščepec morske soli in sveže mletega popra. S čistimi rokami vse dobro premešajte. Razdelite na 4 velike kroglice, nato pa vsako kroglico z mokrimi rokami razdelite na 6 in oblikujte v majhne kroglice.
Mesne kroglice položite na krožnik, pokapajte z oljem in stresite, da se prekrijejo, nato pokrijte in ohladite, dokler jih ne potrebujete. Hlajenje jih bo strdilo in utrdilo.
Čebulo in česen drobno sesekljamo, čili pa narežite in drobno sesekljajte ali zdrobite. V veliki ponvi na zmernem ognju segrejte olje, dodajte čebulo in jo pražite 7 minut ali dokler ni mehka in rahlo zlata. Dodajte česen in čili, takoj ko se začneta barvati, dodajte liste sveže bazilike.
Vmešajte pelate in jih pretlačite s hrbtno stranjo žlice, dodajte balzamični kis in poljubno začinite. Zavrite, nato pa zmanjšajte moč ognja in občasno premešajte.
Medtem ko se omaka na majhnem ognju duši, v drugi veliki ponvi na zmernem ognju segrejte olje, dodajte mesne kroglice in jih med rednim obračanjem pecite 8 do 10 minut. Da preverite, ali so pečene, lahko eno prerežete na pol, ne sme biti nobene rožnate sledi.
Ko so pripravljene, mesne kroglice dodajte v omako. Naj se kuhajo na majhnem ognju, medtem skuhajte testenine.
Testenine skuhajte v vreli slani vodi v skladu z navodili na embalaži, nato jih odcedite in prihranite polno skodelico vode za kuhanje.
Testenine dajte v lonec ali ponev in jih z žlico prelijte s polovico paradižnikove omake in premešajte, če se vam zdi, da je treba omako razredčiti, dodajte malo vode v kateri so se kuhale testenine.
Testenine, pomešane z omako, preložimo v veliko skledo ali jih razdelimo na krožnike. Na vrhu postrezite mesne kroglice in preostalo omako. Dodamo nariban sir in potresemo s svežo baziliko.
Dober tek!
vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna) Portal24