Sočni jagnječji kotleti z zelišči in pečeno zelenjavo
Jagnječji kotleti, postreženi s svežimi zelišči in pečeno zelenjavo, so izvrstna izbira za vse ljubitelje mesa in gurmanskih užitkov. Pripravljeni na pravilen način, postanejo mehki, sočni in aromatični, kar zagotovo navduši še tako zahtevne goste.
Sestavine za 4 osebe:
- 8 jagnječjih kotletov,
- 2 vejici svežega rožmarina,
- 2 vejici svežega timijana,
- 3 žlice oljčnega olja,
- 4 stroki česna, olupljeni in rahlo zdrobljeni,
- Sol in sveže mleti črni poper po okusu,
- 200 g češnjevih paradižnikov,
- 1 rdeča paprika, narezana na četrtine,
- nekaj vejic svežega peteršilja za okras.
Postopek priprave:
V manjši posodi zmešajte oljčno olje, na drobno narezane liste rožmarina in timijana, zdrobljen česen, sol in poper. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo.
Jagnječje kotlete položite na krožnik in jih premažite z marinado. Najbolje je, da meso marinirate vsaj 30 minut, da se arome dobro vpijejo. Za boljši okus lahko kotlete pustite v marinadi tudi čez noč v hladilniku.
Medtem segrejte pečico na 200 °C. Češnjeve paradižnike in rdečo papriko položite na pekač, pokapajte z malo oljčnega olja ter začinite s soljo in poprom. Pecite približno 15–20 minut, dokler zelenjava rahlo ne porjavi in se zmehča.
V večji ponvi segrejte malo oljčnega olja na srednji temperaturi. Ko je ponev vroča, dodajte kotlete in jih pecite 3–4 minute na vsaki strani (odvisno od debeline kotletov in želenega načina pečenja). Če želite srednje zapečene kotlete, pazite, da so v sredini še rahlo rožnati. Pri pečenju dodajte še nekaj vejic rožmarina in timijana za dodatno aromo.
Na krožnik položite jagnječje kotlete in pečeno zelenjavo. Okrasite s svežim peteršiljem in po želji dodatno začinite s sveže mletim poprom ter kančkom oljčnega olja.
Nasveti za postrežbo:
Za popolno kombinacijo okusov priporočamo, da kotlete postrežete s svežim kruhom ali krompirjevim pirejem. Prav tako se k tej jedi lepo poda kozarec rdečega vina, ki bo poudaril bogate okuse jagnjetine.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/u_9cv22p8noy