Špargljeva kremna juha: Pomlad na žlici

Ko pomlad nežno prebudi naravo, šparglji zasijejo kot zvezde sezone – elegantni, nežni in polni svežine. Špargljeva kremna juha je pravi poklon tem zelenim sulicam, ki v sebi skrivajo subtilen okus in žametno teksturo. Jed je hkrati lahkotna in razkošna, kot nalašč za pomladne večere ali kot uvod v gurmansko razvajanje. Z nekaj preprostimi sestavinami in kančkom ljubezni do kuhanja boste ustvarili juho, ki bo razvajala brbončice in grela dušo.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g svežih špargljev (zelenih ali belih),
  • 1 srednje velika čebula (fino nasekljana),
  • 1 strok česna (zmečkan),
  • 2 srednje velika krompirja (olupljena in narezana na kocke),
  • 750 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove,
  • 100 ml smetane za kuhanje (ali sladke smetane za bogatejši okus),
  • 2 žlici olivnega olja ali masla,
  • sol in sveže mlet poper po okusu,
  • ščep muškatnega oreščka (po želji),
  • svež drobnjak ali peteršilj za okras (po želji).

Priprava:

Špargljem odrežite olesenele konce (pri zelenih špargljih približno 2–3 cm, pri belih po potrebi več). Zgornje konice (vršičke) prihranite za okras, preostanek pa narežite na manjše kose.

V večjem loncu segrejte olivno olje ali maslo. Dodajte nasekljano čebulo in jo na srednjem ognju pražite, dokler ne postane steklena in dišeča, približno 3–4 minute. Dodajte česen in pražite še 30 sekund.

V lonec dodajte narezan krompir in šparglje (brez vršičkov). Prelijte z jušno osnovo, da je zelenjava pokrita. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte približno 15–20 minut, dokler se krompir in šparglji ne zmehčajo.

Ko je zelenjava kuhana, juho s paličnim mešalnikom zmiksajte do gladkega. Če želite še bolj svilnato teksturo, jo lahko precedite skozi fino cedilo. Vrните lonec na ogenj in vmešajte smetano. Začinite s soljo, poprom in po želji ščepcem muškatnega oreščka.

Špargljeve vršičke blanširajte v vreli vodi 1–2 minuti, da ostanejo hrustljavi in ohranijo živahno zeleno barvo. Odcedite jih in shranite za okras.

Juho nalijte v skodelice ali krožnike, okrasite z vršički špargljev in po želji potresite s svežim drobnjakom ali peteršiljem. Po vrhu lahko dodate še kapljico olivnega olja ali žličko kisle smetane za piko na i.

Nasvet:

  • Za bolj intenziven okus špargljev lahko vršičke pred okrasitvijo nežno popečete na maslu.
  • Če želite vegansko različico, uporabite kokosovo mleko namesto smetane in zelenjavno jušno osnovo.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/Rita E

One thought on “Špargljeva kremna juha: Pomlad na žlici”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja