Spremembe: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomesti obvezni prispevek

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sporočil pomembne spremembe v zdravstvenem varstvu za upokojence, ki bodo začele veljati z letom 2024. Nov zakon bo ukinil plačevanje premij za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter namesto tega uvedel obvezni zdravstveni prispevek.

Do konca leta 2023 bodo upokojenci, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnicah Triglav ali Generali, še enkrat plačali premijo za to zavarovanje ob izplačilu decembrskih pokojnin. Po tem datumu bo ta oblika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odpravljena.

Upokojenci, ki so svoje dopolnilno zdravstveno zavarovanje imeli pri Vzajemni, so že prenehali plačevati premijo ob izplačilu novembrskih pokojnin, saj se je premija plačevala vnaprej.

Kaj pa se bo zgodilo v prihodnje? Upokojenci, ki so doslej sami plačevali premijo eni od treh zavarovalnic, bodo od leta 2024 premijo za njih poravnali Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Posledično pa se bo izplačana pokojnina zmanjšala za 35 evrov.

Poleg tega bodo tudi upokojenci, ki doslej niso imeli urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prejeli nižjo pokojnino za 35 evrov.

ZPIZ že zdaj poravnava premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri treh zavarovalnicah za več kot 210.000 oseb, zato za te osebe ne bo praktičnih sprememb. Edina razlika bo v tem, da bo ZPIZ namesto zavarovalnic mesečno odvedel 35 evrov Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja