ZPIZ obvestilo o uskladitvi pokojnin za januar in februar 2024

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je izdal pojasnilo glede načina uskladitve pokojnin za januar in februar 2024. Pojasnjujemo, kako bo ta proces potekal:

 • Januar 2024: V januarju 2024 se bo delno izvedla redna uskladitev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja, in sicer v višini 8,2 odstotka. To pomeni, da bodo upokojenci in prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja prejeli za 8,2 odstotka višje prejemke za januar.
 • Uskladitev za januar 2024 bo temeljila na znesku pripadajočega prejemka za december 2023, pri čemer se ne bo upoštevalo povečanje prejemkov v višini 1,8 odstotka, ki bo izplačano v decembru 2023.
 • Februar 2024: V februarju se bodo izvedle redne uskladitve pokojnin in invalidskih nadomestil v skladu s sistemskim Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Tudi tu se bo osnova za uskladitev štela kot znesek pripadajočega prejemka za december 2023, brez upoštevanja povečanja prejemkov v višini 1,8 odstotka iz decembra 2023 in delne uskladitve v višini 8,2 odstotka iz januarja 2024.
 • Pomembno je opozoriti, da se za povišanje pokojnin upošteva oktobrska pokojnina, odstotki se ne seštevajo.
 • V februarju 2024 bo izveden tudi poračun za januar, kar pomeni, da bo konec februarja izplačilo zajemalo februarski prejemek, kjer bo v celoti upoštevana višina redne uskladitve, in poračun razlike za januar 2024 z upoštevanjem delne uskladitve v višini 8,2 odstotka iz januarja 2024.

Redna uskladitev pokojnin

Glede natančne višine redne uskladitve pokojnin ZPIZ poudarja, da se ta izvede na podlagi sklepa sveta zavoda, ki ga sprejme enkrat letno v drugi polovici februarja. Višina uskladitve se določi ob upoštevanju rasti povprečne mesečne bruto plače (60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (40 odstotkov) v Republiki Sloveniji, kot ju objavi Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Ker uradni podatki niso znani pred 15. februarjem v letu uskladitve, se pričakovana višina uskladitve lahko napoveduje le v okvirnih odstotkih na podlagi razpoložljivih in nedokončnih podatkov. Po nekaterih ocenah naj bi ta znašala med osem in devet odstotkov. Več informacij bo na voljo po uradni objavi SURS.

Za podrobnejše informacije in izračune se lahko obrnete na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Opomba: Ta novica je informativne narave in se lahko spreminja glede na uradne objave in odločitve.

ByA.K.

One thought on “ZPIZ obvestilo o uskladitvi pokojnin za januar in februar 2024”
 1. Januar 2024:
  -“ Uskladitev za januar 2024 bo temeljila na znesku pripadajočega prejemka za december 2023…”
  Februar 2024:
  -“ Tudi tu se bo osnova za uskladitev štela kot znesek pripadajočega prejemka za december 2023, …”
  -“ Pomembno je opozoriti, da se za povišanje pokojnin upošteva oktobrska pokojnina …”

  Spostovani,
  Jaz tega ne razumem! Kaj se bo upostevalo pri uskladitvi – “prejemek za december 2023”, ali “oktobrska pokojnina”?
  Sem se ze pred dnevi obrnila na ZPIZ za pojasnilo in sem dobila odgovor: “Upokojenci in prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja so tako januarja prejeli za 8,2 odstotka višje prejemke. Uskladil se je znesek pripadajočega prejemka za december 2023, pri tem pa se ni upošteval povečani del prejemkov v višini 1,8 odstotka, ki je bil izplačan v decembru 2023.
  Glede na navedeno, se je za 8,2% uskladil znesek oktobrske pokojnine, …”.
  Torej enako omenjajo za osnovo oktober in december 2023. Torej zakaj se omenjata oktober in december 2023, oz.kaj se uposteva pri uskladitvi – oktober ali december 2023?
  Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja