Stavka na upravnih enotah: Sindikat prijavil kršitve zakona o stavki

Na 34 upravnih enotah po vsej državi poteka stavka, ki se je začela sredi maja in bo trajala do izpolnitve zahtev stavkajočih. Sindikat državnih organov opozarja, da obsežen nabor nalog, ki so jih stavkajoči dolžni opravljati tudi med stavko, dejansko onemogoča učinkovito stavko.

Predsednik sindikata Frančišek Verk je izpostavil, da se načelnicam in načelnikom upravnih enot nalagajo vse možne naloge kot obvezne med stavko. Po njegovem mnenju večina načelnic in načelnikov popušča pritiskom ministrstva za javno upravo in posledično pritiskajo na svoje uslužbence, da opravljajo vse naloge, ki so v pristojnosti upravnih enot.

V četrtek so iz službe za upravne enote obvestili načelnice in načelnike, da je bil seznam bistvenih nalog dopolnjen z nalogami s področij ministrstva za digitalno preobrazbo ter ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pojasnili so, da zakon o stavki določa, da delavci v državnih organih lahko stavkajo, če ob tem ni bistveno ogroženo uresničevanje funkcije organa, kar pomeni, da je treba na upravnih enotah zagotavljati izvajanje bistvenih nalog dnevno in nemoteno.

Pritiski na na javne uslužbence ter načelnice in načelnike upravnih enot

Sindikat je inšpektoratu prijavil pritiske na javne uslužbence ter načelnice in načelnike upravnih enot. Poleg tega vlagajo kazenskopravna sredstva zoper nekatere načelnike in odgovorne posameznike na ministrstvu za javno upravo zaradi domnevnih kršitev zakona o stavki, šikaniranja na delovnem mestu ter nedopustnih pritiskov in groženj. V sindikatu pojasnjujejo, da ministrstvo načelnikom grozi s kazensko odgovornostjo, če bodo stavkajočim izplačali plače.

Kar zadeva pogovore glede stavkovnih zahtev, sindikat meni, da napredka ni. Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V pogajanjih z vladno stranjo so izoblikovali še zahtevo po 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Po zadnjih podatkih ministrstva za javno upravo vsak delovni dan do preklica stavkajo na 34 upravnih enotah, medtem ko na 13 upravnih enotah stavkovne aktivnosti potekajo ob sredah. Na 11 upravnih enotah stavke ni.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja