Študija: Že majhne količine jabolčnega zmanjšajo telesno težo

Nova študija, objavljena v prestižni reviji BMJ Nutrition, Prevention & Health, razkriva izjemne koristi rednega uživanja jabolčnega kisa za mladostnike in mlade odrasle. Raziskovalci so ugotovili, da lahko že majhne količine jabolčnega kisa, konzumirane dnevno, znatno zmanjšajo telesno težo in izboljšajo pomembne zdravstvene kazalnike.

V študiji, ki je trajala 12 tednov, je sodelovalo 120 mladih, starih od 12 do 25 let. Udeleženci so bili razdeljeni v štiri skupine, od katerih so tri skupine vsak dan zaužile 5, 10 ali 15 mililitrov jabolčnega kisa, četrta, kontrolna skupina, pa je prejela placebo. Rezultati so bili osupljivi: povprečna izguba teže v skupinah, ki so uživale jabolčni kis, je bila 7 kilogramov, pri čemer so zabeležili tudi nižje ravni glukoze, holesterola in trigliceridov v krvi.

Dr. Rony Abou-Khalil, vodja študije z Oddelka za biologijo in biokemijo Univerze v Libanonu, je poudaril, da je bil cilj študije raziskati učinke jabolčnega kisa pri mlajših posameznikih: “S to starostno skupino smo želeli zgodaj posredovati, da bi preprečili dolgoročne zdravstvene zaplete, povezane z debelostjo.”

Naravne alternative v boju proti debelosti

Motivacija za študijo je izhajala iz rastočega zanimanja za naravne, nefarmacevtske možnosti za zdravljenje debelosti. Jabolčni kis je bil izbran zaradi svojih potencialnih zdravstvenih koristi. Med slednjimi je tudi zmožnost zmanjševanja apetita in izboljšanja metabolizma maščob.

Raziskovalci predlagajo, da jabolčni kis poveča občutek sitosti, kar vodi do manjšega vnosa kalorij. Prav tako naj bi pozitivno vplival na presnovo in občutljivost za inzulin, kar bi lahko prispevalo k zmanjšanju telesne mase.

Kljub pozitivnim učinkom ima jabolčni kis tudi možne stranske učinke. Melissa Mitri, zasebna dietetičarka, opozarja, da lahko jabolčni kis razgradi zobno sklenino in draži požiralnik. Priporoča, da se jabolčni kis vedno razredči z vodo pred zaužitjem.

Ta študija je prva, ki celovito raziskuje vpliv jabolčnega kisa na izgubo teže in splošno zdravje mladih odraslih. S temi spodbudnimi rezultati študija dodaja novo dimenzijo k razumevanju potencialnih koristi jabolčnega kisa, ki bi lahko služil kot preprosta, naravna metoda za izboljšanje zdravja in dobrobiti. Vendar je pomembno, da posamezniki upoštevajo zdravstvene nasvete in previdnosti pri vključevanju jabolčnega kisa v svojo dnevno rutino.

[Vir: Health]; Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja