Teh predmetov nikoli ne shranjujte v plastičnih posodah

Ko gre za organizacijo doma, se plastične posode ali zabojniki zdijo najbolj očitno in priljubljeno orodje za ta namen. Ampak, ali ste vedeli, da obstajajo nekateri predmeti, ki jih nikoli ne smete shranjevati v plastičnih posodah?

Čeprav so takšne rešitve za shranjevanje trpežne, vsestranske in pregledne, da zlahka vidite, kaj je notri, je plastični material tudi nagnjen k zadrževanju vlage in vpijanju vonjav. Še več, to se poslabša zaradi nihanja temperatur v domu, zlasti če ni v hladnem in suhem prostoru. Odvisno od tega, kaj shranjujete, se lahko predmeti sčasoma razgradijo ali predstavljajo tveganje za zdravje.

Preden začnete organizirati svojo garderobo ali kjer koli drugje v domu, se zavedajte, da teh 7 stvari nikoli ne smete shranjevati v plastičnih posodah.

Usnjeni predmeti

Ne glede na to, ali gre za vašo najljubšo usnjeno jakno, zbirko torbic ali čevljev, se izogibajte shranjevanju usnja v plastičnih posodah za shranjevanje. Odvečna vlaga, ki se ujame v plastiko, lahko sčasoma poškoduje usnje. To lahko povzroči razpoke ali celo plesen na predmetu.

Usnjene predmete je treba hraniti v prostorih za shranjevanje, ki dihajo. Tako jim zagotovite, da ostanejo suhi, sveži in v dobrem stanju. Vrečke za prah so na primer odlične za manjše predmete, medtem ko bo za večja oblačila morda potrebna na prah odporna trpežna vrečka za oblačila. Poleg tega je najbolje, da so usnjeni predmeti med shranjevanjem ločeni, saj se lahko olja prenesejo in obarvajo vse, kar je poleg njih.

Občutljive tkanine

Podobno kot pri shranjevanju usnja, se izogibajte shranjevanju občutljivih in naravnih tkanin v plastičnih posodah. Tkanine, kot so kašmir, volna in celo čipka, so nagnjene k zajemanju odvečne vlage, zatohlega vonja in poškodb, če niso pravilno shranjene.

Elektronski pripomočki in baterije

Povsem običajno je, da stare elektronske naprave pospravimo ali shranimo neuporabljene baterije. Vendar so plastični zabojniki ali posode za shranjevanje velik ne. To je zato, ker lahko ustvari statično elektriko, ki lahko poškoduje občutljive elektronske naprave ali celo povzroči puščanje baterij. Namesto tega se odločite za antistatično embalažo ali škatle, posebej zasnovane za elektroniko. Poleg tega shranjujte stare električne predmete v hladnem in dobro prezračenem okolju. Še bolje, stare računalnike in naprave lahko reciklirate, podarite ali prodate.

Pomembni dokumenti

Čeprav se morda zdi praktično shranjevanje pomembnih dokumentov ali družinskih fotografij v plastične ovoje ali škatlo za shranjevanje, je tudi to velik ne. Morebitne težave z vlago zaradi nihanja temperatur bi bodisi zbledele ali razbarvale tisk/dokumente – to še posebej velja, če ti niso nepredušni ali vodotesni. Vedno je priporočljivo hraniti varnostne kopije ali digitalne kopije pomembnih dokumentov, če se poškodujejo. In če imate originale, ki jih morate hraniti v dobrem stanju, jih lahko vedno shranite v varnostni sef.

Umetniško delo/fotografija

Podobno se izogibajte shranjevanju teh v plastičnih posodah, če zbirate draga umetniška dela ali redke fotografije. Če ni nameščen v pravih pogojih, bo to sčasoma vplivalo na tisk, zaradi česar se bo zvil, zbledel ali resno uničil. Obstajajo vzdržljive vinilne vrečke, zasnovane za shranjevanje umetniških del, ki so tudi vodotesne. Zadnja stvar, ki si jo želite, je, da bi bili vaši dragoceni (in dragoceni) zbirateljski predmeti poškodovani.

Zaloge hrane

Ne glede na to, ali kopičite zaloge v shrambi ali gostite zabavo, se izogibajte shranjevanju svežih ali posušenih živil v standardnih plastičnih škatlah za shranjevanje. To je predvsem zato, ker je plastika nagnjena k temperaturnim nihanjem, kar lahko sčasoma povzroči nastanek plesni.

Poleg tega je znano, da plastika absorbira vonjave po hrani ali potencialno prepušča škodljive kemikalije v predmete. Namesto tega strokovnjaki priporočajo, da živila vedno shranjujete v steklenih posodah – še posebej, če želite dolgoročno shranjevanje. Stekleni kozarci ohranjajo hrano in pijačo svežo dlje časa in ne vplivajo na okus. Druga možnost je, da se odločite za posode za hrano, izdelane iz materialov, namenjenih shranjevanju hrane.

Hrana za hišne ljubljenčke

Enako velja za hrano za hišne živali, še posebej, če vas mika, da bi vsebino vrečke izpraznili naravnost v plastično posodo za shranjevanje. Ker hrana za pse in mačke vsebuje olja, plastika sčasoma zlahka vpije olja, hrana pa postane žarka. Še več, škatla bo sčasoma dobila vonj po zatohlem. Vedno je priporočljivo preprosto poiskati plastično posodo, ki je dovolj velika, da vanjo spravite vrečko s hrano za hišne ljubljenčke. Tako hrana ne pride v neposreden stik s plastiko, kar vpliva na splošno kakovost hrane.

vir; Foto: ; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading