To so vrste zelenjave, ki jih lahko sejemo in sadimo februarja

Februar je mesec, ko bi mnogi pomislili, da je čas za počitek v vrtu zaradi hladnih temperatur in morebitnega snega. Vendar pa izkušeni vrtnarji vedo, da to ni nujno res. Obstaja več vrst zelenjave, ki jih lahko uspešno sejemo in sadimo na prostem že v februarju, čeprav z nekaj previdnostmi.

Bob: Setev boba konec februarja, še posebej v celinskih predelih, je priporočljiva, da se izognemo napadu črne bobove uši. Bob uspeva na srednje težkih in dobro prepustnih tleh s pH 7 do 8 ter prenese temperature do -6°C.

Grah: Ta stročnica lahko kali že pri temperaturi 4-6 °C, vendar je idealna temperatura za kaljenje 15-16 °C. Prenaša temperature do -6 °C. Grah potrebuje sončno lego.

Rukola: Rukolo lahko sejemo od februarja naprej in je odporna proti zmrzali. Priporočljivo je, da jo sejemo večkrat, da jo imamo na voljo skozi celo sezono. Uspeva na lahkih in srednje težkih tleh.

Motovilec: Znan tudi kot poljska solata, motovilec prenese temperature do -15 °C. Za kalitev potrebuje malo nad 0 °C, za rast pa 5 °C. Najbolje uspeva na sončnih mestih ali v rahli senci.

Čebula: Čebula je precej odporna na nizke temperature, kaljenje pa se zgodi že pri 2 do 3°C. Pri sajenju je pomembno, da ne raste na istem območju, kjer so rasle druge rastline iz iste družine Alliaceae.

Česen: Česen je še bolj odporen proti zimi in zmrzali kot čebula. Kaljenje se zgodi pri temperaturah od 3 do 5°C, razvita rastlina pa prenese temperature tudi do -30°C.

Da bi pospešili kalitev in rast ter zaščitili rastline pred hudim mrazom, je priporočljivo, da jih pokrijete z agrotekstilom. Čeprav je februar še vedno zimski mesec, se lahko z ustrezno izbiro vrst zelenjave in skrbnim načrtovanjem že začnete pripravljati na pomladno sezono vrtnarjenja.

vir; Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading