Teh živil otroci ne smejo prepogosto uživati

Hranjenje otrok, še posebej majhnih, je pogosto izziv za starše. Otroci slovijo kot izbirčni jedci, ki se težko prepričajo za uživanje zdrave hrane. Pogosto pa posegajo po sladkarijah in drugi nezdravi prehrani, ki lahko negativno vpliva na njihovo zdravje.

Nutricionisti opozarjajo, da večina teh izdelkov, še posebej če so predpakirani ali zamrznjeni, vsebuje veliko več sladkorja, natrija in maščob, kot bi otroci smeli zaužiti v enem dnevu. Kljub temu pa se otrokom ne sme popolnoma odrekati teh živil, temveč je priporočljivo omejiti njihov vnos, da se preprečijo morebitne zdravstvene težave. Spodaj so našteta nekatera od teh živil.

Gumijasti bomboni

Gumijasti bonboni so pogosto nepogrešljiv del rojstnodnevnih zabav za otroke. Čeprav so priljubljeni med malčki, pa nutricionisti svetujejo, da jih otroci čim bolj omejijo ali se jim celo izognejo. Razlog za to je, da imajo gumijasti bonboni zelo malo hranilne vrednosti in vsebujejo obilico rafiniranega sladkorja. Pogosto so izdelani tudi iz umetnih arom in sladil. Številne raziskave so pokazale, da prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi do povečanja indeksa telesne mase pri otrocih, tako v otroštvu kot v kasnejšem življenju.

Sadni napitki

Čeprav se tržijo kot zdrava alternativa, so trgovinski sadni napitki pravzaprav zelo nezdrava izbira za otroke. Podobno kot gumijasti bonboni vsebujejo tudi sadni napitki veliko rafiniranega sladkorja. Ameriška pediatrična akademija celo odsvetuje uživanje sadnih napitkov otrokom, mlajšim od enega leta, saj nimajo pomembne hranilne vrednosti za to starostno skupino. Majhnim otrokom, mlajšim od treh let, svetujejo, naj popijejo le pol kozarca sadnega napitka na dan, če sploh, in raje posegajo po svežem sadju.

Sladki kosmiči

Številni kosmiči so danes trženi posebej za otroke, s privlačnimi risanimi junaki na embalaži in različnimi zabavnimi oblikami, ki pritegnejo njihovo pozornost. Pri nakupu pa je pomembno preveriti količino sladkorja v teh prigrizkih. Raziskave iz leta 2011 so namreč pokazale, da kosmiči iz trgovine z visoko vsebnostjo sladkorja povečajo vnos rafiniranega sladkorja pri otrocih. S tem zmanjšajo splošno prehransko kakovost zajtrka.

Sladki jogurti

Jogurt je lahko del zdrave prehrane otrok, vendar ne vsak jogurt ustreza temu opisu. Jogurti s sladkimi okusi vsebujejo veliko sladkorja in umetnih barvil, ki ne prispevajo k zdravju. Študija iz leta 2007 je celo pokazala, da lahko takšni prehrambeni dodatki spodbujajo hiperaktivnost in druge vedenjske težave pri otrocih.

Ocvrt krompirček

Raziskava o prehranskih navadah otrok iz leta 2018 je pokazala, da več kot 27 odstotkov majhnih otrok ne zaužije dnevno priporočene količine zelenjave. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je pomfrit najpogostejši obrok za večino otrok, kar pa ni najbolj zdrava izbira. Ocvrt krompirček vsebuje veliko natrija in ne velja za najbolj zdravo možnost. Nutricionisti priporočajo, da ga otrokom ponudimo le občasno.

vir Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja