Tiramisu: Italijanska sladica s kančkom ljubezni

Hej, ljubitelj sladic! Ste kdaj sanjali o tem, da bi se znašli v majhni italijanski kavarni, kjer ob prijetnem šumenju okoliških ulic uživate v fantastičnem tiramisuju? No, četudi trenutno ne morete skočiti v Italijo, lahko Italijo pripeljete v svojo kuhinjo. Tiramisu, ta kremasta, kavna poslastica, ki jo obožuje ves svet, ni tako zahtevna za pripravo, kot morda mislite. Z nekaj preprostimi sestavinami in kančkom ljubezni lahko ustvarite čudež, ki bo navdušil vaše najdražje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 6 velikih jajc, ločite rumenjake od beljakov,
  • 100 g sladkorja,
  • 500 g maskarpone sira,
  • 2 skodelici močne kuhane kave, ohlajene,
  • okoli 300 g piškotov savoiardi (ladyfingers),
  • kakav v prahu za posip,
  • možnost: malo likerja Amaretto ali Marsala za dodatek v kavo.

Postopek priprave

V veliki skledi zmešajte rumenjake in sladkor, dokler mešanica ne postane svetla in kremasta. Dodajte maskarpone in nežno premešajte do gladkega. V drugi skledi stepite beljake, dokler ne dobite čvrstih vrhov. Nežno jih vmešajte v maskarpone mešanico. To bo vaši kremi dodalo zračnost in lahkotnost.

Piškote hitro pomočite v ohlajeno kavo (če želite, dodajte malo likerja za dodaten okus). Pomembno je, da piškoti niso preveč namočeni, saj bodo sicer postali premehki. Vzemite pravokotno posodo in na dno razporedite plast piškotov. Preko piškotov razporedite polovico kremne mešanice. Postopek ponovite še enkrat.

Tiramisu pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč. Pred serviranjem potresite s kakavom v prahu za čudovit zaključek.

Zabavna dejstva o Tiramisuju

Ime z zgodbo: Ste vedeli, da tiramisu v italijanščini pomeni “potegni me gor”? Ime odraža bogato energijo in veselje, ki vam jo lahko da ta sladica.

Kje se je vse začelo? Čeprav je tiramisu zelo priljubljen po vsem svetu, njegove točne zgodovinske korenine niso povsem jasne. Nekateri pravijo, da izhaja iz regije Veneto na severu Italije, drugi pa trdijo, da je njegov izvor v regiji Friuli-Venezia Giulia.

Liker ni nujen: Čeprav mnogi recepti vključujejo dodajanje likerja, kot sta Amaretto ali Marsala, je povsem sprejemljivo pripraviti tiramisu brez alkohola. Kava sama po sebi nudi čudovit okus.

Zdaj, ko imate recept in nekaj zanimivosti, ste pripravljeni pričarati malo italijanske čarovnije prav v vaši kuhinji. Uživajte v pripravi in seveda v vsakem slastnem grižljaju. Buon appetito!

Foto: Pexels; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja