Natrgana govedina – okusno in sočno

“Shredded beef” ali natrgano govedino lahko opredelimo kot res okusno jed, ki izvira iz različnih kuhinj sveta. Ta metoda priprave govedine, kjer se meso kuha tako dolgo, da postane izredno mehko in ga je mogoče enostavno natrgati, se uporablja v številnih tradicionalnih jedeh, od mehiških tacosov do ameriških sendvičev z BBQ govedino. Njena priljubljenost izhaja iz bogatega okusa in vsestranskosti pri pripravi različnih obrokov. Poleg tega je “shredded beef” odlična izbira za obroke vnaprej, saj ga je mogoče shraniti in ponovno uporabiti v različnih receptih. V

Za pripravo “shredded beef” potrebujete naslednje sestavine. Te količine so primerne za približno 4 osebe.

Osnovne sestavine:

  • 1,5 kg govejega stegna ali plečeta,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 velika čebula, nasekljana,
  • 4 stroki česna, drobno nasekljani,
  • 1 čajna žlička soli,
  • 1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra,
  • 2 čajni žlički dimljene paprike,
  • 1 čajna žlička mlete kumine,
  • 1/2 čajne žličke mletega čilija (ali po okusu),
  • 400 ml goveje jušne osnove ali vode,
  • 2 žlici paradižnikove paste.

Možni nadomestki:

Alergeni: Če ste alergični na čebulo ali česen, ju lahko izpustite ali nadomestite z asafoetido (hing), ki nudi podoben okus.

Za brezglutensko dieto: Prepričajte se, da je goveja jušna osnova, ki jo uporabljate, brez glutena.

Za vegetarijance/vegane: Čeprav je ta recept osredotočen na govedino, lahko za vegetarijansko ali vegansko različico uporabite velike gobe, kot so portobelo, ki jih kuhamo v podobni mešanici začimb in jušne osnove.

Opombe: Izbor mesa je ključnega pomena za dobro “shredded beef” jed. Goveje stegno ali pleče so idealni izbori zaradi svoje maščobne marmoriranosti, ki med dolgim kuhanjem postane neverjetno mehka in polna okusa. Če imate raje bolj pikantno jed, lahko količino mletega čilija prilagodite svojemu okusu.

Postopek priprave:

Priprava “shredded beef” jedi zahteva nekaj časa in potrpežljivosti, a rezultat je izjemno okusna in sočna jed, ki jo lahko servirate na različne načine. Spodaj so koraki, ki vas bodo vodili skozi celoten proces. Začnite s tem, da goveje meso temeljito očistite pod tekočo vodo in ga posušite s papirnatimi brisačami. To bo pomagalo, da se začimbe in okusi bolje oprimejo mesa.

V majhni skodelici zmešajte sol, sveže mlet črni poper, dimljeno papriko, mleto kumino in mleti čili. S to mešanico enakomerno natrite meso z vseh strani. To bo mesu dalo bogat, globok okus. V veliki ponvi ali loncu na srednje visoki temperaturi segrejte olivno olje. Dodajte začinjeno goveje meso in ga pražite 2-3 minute na vsaki strani, da se lepo zapeče in dobi zlato-rjavo barvo. To je ključno za razvoj okusov.

Ko je meso zapečeno, dodajte nasekljano čebulo in česen. Pražite 5 minut, da se čebula zmehča in zlato obarva. Zmanjšajte temperaturo na srednje nizko in dodajte paradižnikovo pasto, dobro premešajte. Nato dodajte govejo jušno osnovo ali vodo. Poskrbite, da je meso popolnoma prekrito s tekočino. Pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi 3-4 ure, dokler meso ni zelo mehko in se enostavno natrga z vilicami. Vmes preverite in, če je potrebno, dodajte več jušne osnove ali vode, da meso ostane pokrito.

Ko je meso kuhano, ga odstranite iz lonca in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato z dvema vilicama meso natrgajte na manjše koščke. Tekočino, ki je ostala od kuhanja, pustite na ognju, da se nekoliko zgosti. Po potrebi jo lahko zgostite z malo koruznega škroba, raztopljenega v vodi. Dodajte natrgano meso nazaj v omako in premešajte, da se vse lepo poveže.

Kakšne priloge naj ponudim?

Natrgano govedino lahko servirate na več načinov: kot nadev za tacos, v sendvičih, kot del glavne jedi z rižem ali krompirjem ali celo kot del solat. Tukaj je nekaj idej:

Tacos: Napolnite koruzne tortilje z natrgano govedino, dodajte svežo čebulo, koriander in kapljico limete.

Sendviči: Na hrustljav kruh namažite malo BBQ omake, dodajte natrgano govedino in plast kislega zelja.

Glavna jed: Postrezite z belim rižem in zelenjavno prilogo za okusen in uravnotežen obrok.

Variacije

Pikantno: Za dodatno pikantnost dodajte več čilija ali nekaj kapljic vaše najljubše pikantne omake.

Dimljeno: Za dimljen okus lahko med kuhanjem dodate nekaj dimljenih čipsov ali uporabite dimljeno sol.

Foto: Portal24 (AI)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja