To so stvari, ki jih otrok podeduje po očetu

Raziskava, ki jo je opravila genetičarka Dana Bressette, je razkrila zanimive ugotovitve o tem, kaj otroci podedujejo po svojih očetih. Čeprav je splošno znano, da se otrokova genetska dediščina oblikuje tako iz materinih kot očetovih genov, obstajajo nekatere lastnosti, ki so bolj pogosto povezane z očetom. Tukaj so tri glavne stvari, ki jih otrok dokazano podeduje po svojem očetu:

1. Višina

Raziskave kažejo, da je višina otroka pogosto bolj naklonjena očetovim genetikam kot materinim. Strokovnjaki trdijo, da je za določanje višine otroka odgovornih več kot 700 genetskih variacij, pri čemer očetovi geni igrajo ključno vlogo. Genetska lastnost, znana kot insulinu podoben rastni faktor (IGF protein), je odgovorna za spodbujanje rasti, kar povečuje verjetnost, da bo otrok visok, če je tudi oče visok.

2. Spol otroka

Še ena zanimiva ugotovitev je, da so očetje edini odgovorni za določitev biološkega spola otroka. To pomeni, da je, če oče želi fantka ali punčko, odvisno od njegovih genetik.

3. Težave z duševnim zdravjem

Raziskave so pokazale, da lahko očetje prenesejo mutirane gene na svoje otroke, kar lahko vodi v duševne bolezni in druge duševne težave. To vključuje stanja, kot so hiperaktivnost, shizofrenija ali bipolarna motnja. Poleg tega obstaja večja verjetnost, da bodo otroci, katerih očetje so starejši od 45 let, razvili učne težave ter bili bolj nagnjeni k depresiji ali anksioznosti.

Nove ugotovitve o dedovanju teh lastnosti ponujajo vpogled v zapletene procese genetske dediščine in poudarjajo vlogo očetov v oblikovanju otrokovega zdravja in zunanjega videza.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja