Gospodarski krog: Novi zakoni gospodarstvo obremenjujejo z dodatnimi 330 milijoni evrov letno

V Gospodarskem krogu, sestavljenem iz 12 gospodarskih in kmetijskih združenj ter organizacij, so izrazili globoko nezadovoljstvo zaradi nedavnih potez vlade, ki bodo negativno vplivale na gospodarstvo. Na predlog vlade je Državni zbor sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva in Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki bosta gospodarstvo letno dodatno obremenila za kar 330 milijonov evrov.

V javnem sporočilu, ki so ga posredovali medijem, so člani Gospodarskega kroga izrazili pričakovanje, da bo vlada prisluhnila njihovim pomislekom. To pričakovanje temelji na predsednikovih obljubah rednih mesečnih srečanj z gospodarstveniki ter na navedbah o posvetovanju s ključnimi deležniki v procesih odločanja.

Gospodarska združenja so navedla konkretne primere, kako je vlada otežila poslovanje gospodarstva, med drugim z razveljavitvijo davčnih olajšav pri dohodnini, uvedbo dodatnih obveznosti iz naslova Zakona o delovnih razmerjih, preoblikovanjem zdravstvenih prispevkov v obvezne, in povečanjem davka na dobiček pravnih oseb.

Hkrati opozarjajo, da vlada ni izvedla ukrepov za razbremenitev gospodarstva, razen v primerih povezanih z energetsko krizo. Inflacija, padanje proizvodnje, ohlajanje izvoza, padanje prihodkov v storitvenem sektorju in visoke cene energentov so dodatne težave, s katerimi se gospodarstvo spopada.

Dodatne obremenitve

Gospodarstveniki so izrazili zaskrbljenost zaradi prihajajočih dodatnih obremenitev, kot sta dvig trošarin za nekatere izdelke in uvedba novega davka na sladke pijače. Kljub njihovim opozorilom, da ti ukrepi ne bodo bistveno vplivali na potrošniške navade, vlada vztraja pri njihovi uvedbi.

V odzivu na to situacijo načrtujejo javne posvete o aktualnih temah, s prvim posvetom, ki bo potekal 10. januarja prihodnje leto, kjer se bodo osredotočili na izzive slovenske davčne zakonodaje.

Pod izjavo za javnost so podpisane številne gospodarske in kmetijske organizacije, vključno z Advantage Austria Ljubljana, AmCham Slovenija, Gospodarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in mnoge druge. Izpostavljajo, da je za trdno gospodarstvo nujno potrebna podpora vlade, sicer bodo negativni učinki obremenitev vplivali tudi na javne finance in gospodarstvo v celoti.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja