Tradicionalna jota: Okusno potovanje v srce slovenske kulinarike
Ko se temperature spustijo in nastopi čas za tople, nasitne jedi, je jota prava izbira. Ta tradicionalna enolončnica, doma v Furlaniji – Julijski krajini in Sloveniji, združuje okuse fižola, kislega zelja, krompirja in dimljenega mesa v edinstveni simfoniji okusov. Tukaj je preprost recept, s katerim lahko to udobno jed pripravite doma.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 250 g suhega rdečega ali belega fižola,
- 500 g kislega zelja,
- 2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana na kocke,
- 200 g dimljenega mesa (npr. klobasa ali panceta), narezanega na kocke,
- 1 velika čebula, nasekljana,
- 2 stroka česna, drobno nasekljana,
- 2 lovorjeva lista,
- Sol in poper po okusu,
- 2 žlici oljčnega olja.
Navodila za pripravo:
- Fižol čez noč namočite v hladni vodi.
- Naslednji dan odcedite fižol in ga skuhajte v sveži vodi, dokler ni skoraj mehek.
- V velikem loncu na oljčnem olju prepražite čebulo, dokler ni zlato rjava. Dodajte česen, lovorjev list in dimljeno meso, pražite nekaj minut.
- Dodajte kislo zelje in krompir, premešajte in pražite še 5 minut.
- Dodajte skoraj kuhan fižol skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Po potrebi dodajte še vode, da pokrije vse sestavine.
- Kuhajte na nizki temperaturi 1 do 1,5 ure, občasno premešajte. Če je potrebno, dodajte več vode.
- Pred koncem kuhanja začinite s soljo in poprom.
- Postrezite vroče, idealno z rezino kruha.
Uživajte v tej topli, srčni jedi, ki vas bo popeljala v osrčje tradicionalnih okusov Furlanije in Slovenije.
Ne spreglejte
Vir in foto: Portal24