Trg dela: povpraševanje po delovni sili presega ponudbo

Na trgu dela povpraševanje po delovni sili še naprej presega ponudbo. Vsak poklic je danes iskan poklic, plača pa ni več prva prioriteta delavcev. Zanimajo jih tudi odnosi, urniki, delo od doma, in podobno. Tako številni akterji opisujejo trenutno stanje na trgu dela.

Lek išče 500 ljudi

Farmacevtska družba Lek išče 500 ljudi. Direktor tržnih izdelkov in član uprave Leka, Simon Rečnik, je ob začetku Kariernega sejma MojeDelo.com v Mariboru povedal, da sta boj za kadre in bitka za talente svetovno vseprisotna, konkurenca med delodajalci pa stalno narašča. “Tudi najbolj propulzivne industrijske panoge niso iz tega izvzete. Zato moramo graditi ekosistem med gospodarstvom ter pedagoškim, raziskovalnim in inovacijskim delom družbe in povezati naše sile,” je dejal.

Lek sodeluje pri snovanju študijskih programov, mladim omogoča štipendije in mednarodne prakse ter prireja različne dogodke. V Mariboru septembra načrtuje vrhunski znanstveni dogodek s 30 najperspektivnejšimi študenti iz različnih držav. Za nov center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki ga gradijo, bodo do konca leta 2026 razpisali približno 300 novih delovnih mest. Po Rečnikovih besedah iščejo raznolike profile, od naravoslovno-tehničnih smeri do družboslovja in informacijskih tehnologij. “Zanimajo nas predvsem kompetence, kot je na primer sposobnost reševanja težav, medsektorsko delovanje, vodenje projektov,” je pojasnil.

Poklici, brez katerih ne gre

Direktor Orodjarstva Gorjak in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, Marko Gorjak, je poudaril pomen osnovnih poklicev, kot so zidarji, vodovodni inštalaterji in keramičarji. “V družbi ne smemo zaničevati takšnih poklicev. Brez njih ne gre, zato je treba mlade nagovarjati k izbiri teh poklicev,” je dejal in izrazil željo po večjih prizadevanjih države v tej smeri. “O tem se pogovarjamo že več deset let. Zamudili smo že veliko priložnosti, stanje pa je vedno hujše,” je povedal.

Delavce zanimajo delo od doma, odnosi…

V obrtni zbornici in v njegovem podjetju opažajo, da višina plače za delavce ni več bistvenega pomena. Delodajalci morajo ponuditi tudi druge stvari. “Iskalcem zaposlitve so danes ključnega pomena odnosi, urniki, možnost usklajevanja službenega in delovnega časa, možnost dela od doma, v Ljubljani je na primer zelo pomembno, ali ima delavec zagotovljeno parkirno mesto,” je povedal Rok Pajk iz agencije kariera.si.

Po boljše pogoje v tujino

Podobno ugotavljajo na mariborskem zavodu za zaposlovanje, kjer se še vedno spoprijemajo z odlivom kadra v sosednjo Avstrijo. Po besedah direktorja območne službe zavoda, Bernarda Memona, ocenjujejo, da na avstrijskem Štajerskem dela približno 15.000 Slovencev, na avstrijskem Koroškem pa približno 5000, večinoma v avtomobilski industriji in storitvenih dejavnostih. “A težava naše regije ni samo Avstrija, ampak je velik izziv tudi to, kako zadržati kadre, ki odhajajo v osrednjo Slovenijo in savinjsko-šaleško regijo,” je povedal.

Od januarja do konca aprila letos so podjetja na območju tega zavoda, kjer je v evidenci približno 6100 brezposelnih ljudi, objavila približno 5300 prostih delovnih mest, za prihodnje pa so napovedali še približno novih 4000 zaposlitev. To po Memonovih besedah kaže, da bodo imela podjetja veliko težav z iskanjem kadra, zato je treba okrepiti dejavnosti za aktiviranje vsega razpoložljivega delovnega potenciala v regiji.

Iščejo tisoče ljudi

Na Kariernem sejmu MojeDelo.com, ki poteka v Hotelu City v Mariboru, predstavljajo približno tisoč delovnih priložnosti. Po besedah Nike Rakonjac iz družbe Styria digital marketplaces se išče različne profile, med drugim kadre za informacijsko-komunikacijski sektor in programerje, delavce v prodaji, CNC-operaterje, tehnologe, električarje, delavce v proizvodnji, monterje in voznike. “Premoč je na strani kandidatov, na voljo imajo veliko možnosti in delodajalci se morajo močno potruditi, da jih pritegnejo,” je dejala.

[Vir: MMC RTV]; Portal24; Foto;

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja