Upokojenci bodo januarja prejeli višje pokojnine

Slovenski upokojenci bodo konec januarja deležni odlične novičke, saj se jim obeta precej višja pokojnina kot do zdaj. Kot del delne uskladitve pokojnin, ki bo začela veljati v sredo, 31. januarja, bodo upokojenci prejeli kar 8,2-odstotno povišanje pokojnin. To pomeni, da se bodo pokojnine dvignile za več deset evrov mesečno.

Po novem bodo upokojenci z povprečno pokojnino, ki je lani znašala 823 evrov, prejeli 890 evrov pokojnine. To predstavlja povečanje za kar 67 evrov na mesec v primerjavi z dosedanjo višino pokojnine.

Februarja nas čaka še redna uskladitev

Upokojenci pa se lahko veselijo še nadaljnjih sprememb v mesecu februarju, saj sledi redna uskladitev in poračun za januar. Čeprav še ni znan točen odstotek redne februarske uskladitve, bodo temeljili na rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) ter povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov). Preliminarni podatki kažejo na možnost 8-odstotnega povečanja, medtem ko so v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) celo napovedali do 9-odstotno povečanje.

Pomembno pa je opozoriti, da se januarska in februarska uskladitev ne seštevata, zato se februarska pokojnina v primerjavi z januarsko ne bo bistveno spremenila.

V zadnjih dveh mesecih lanskega leta so bile pokojnine že nekoliko višje, saj so se povečale za 1,8 odstotka. To je bila posledica prizadevanj upokojenskih organizacij, ki so pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, na koncu pa je vlada privolila v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca lanskega leta.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

5 thoughts on “Upokojenci bodo januarja prejeli višje pokojnine”
 1. Vsa povišanja pokojnin bi morala biti v absolutnem znesku. Vsi z pokojninami nad 1000 eur, so v aktivni dobi res ustvarjali večjo dodano vrednost, zato tudi imajo višjo pokojnino. Sedaj ne ustvarjajo več.

  1. Danes sem to že prebrala, vendar žal samo enkrat…
   Bi bilo zaželjeno več objav na to temo, mogoče tri do pet na dan..
   .

 2. Pa danes sem to že prebrala, vendar žal samo enkrat…
  Bi bilo zaželjeno več objav na to temo, mogoče tri do pet na dan…

 3. Danes sem to že prebrala, vendar žal samo enkrat…
  Bi bilo zaželjeno več objav na to temo, mogoče tri do pet na dan..
  .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja