Ustavno sodišče zavrnilo predlog za zadržanje referenduma o evtanaziji

Ustavno sodišče je s petimi glasovi proti štirim zavrnilo predlog za zadržanje odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog sta vložili opozicijski stranki NSi in SDS skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti.

Proti predlogu so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rajko Knez, Rok Svetlič in Marko Šorli. Sodniki Jaklič, Knez in Svetlič so podali odklonilna ločena mnenja, medtem ko je sodnik Rok Čeferin izrazil pritrdilno ločeno mnenje.

Ustavno sodišče je že pred tem zavrnilo tudi predlog istih opozicijskih strank za zadržanje izvedbe posvetovalnega referenduma o rabi konoplje. Tako bodo volivci v nedeljo, 9. junija, ob evropskih volitvah lahko podali svoj glas na treh posvetovalnih referendumih: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o rabi konoplje in o preferenčnem glasu na volitvah v Državni zbor (DZ).

DZ je odlok o razpisu vseh treh posvetovalnih referendumov sprejel 25. aprila. Opozicijski stranki SDS in NSi sta že dan po odločitvi DZ-ja napovedali, da bosta vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov. Nasprotujejo referendumu o prostovoljnem končanju življenja, saj menijo, da je v nasprotju z ustavnim določilom o nedotakljivosti življenja. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, ker sta v državnem postopku iz enega vprašanja nastali dve vsebinsko različni vprašanji, ki bi po njihovem mnenju morali biti predmet dveh ločenih referendumov. Prav tako nasprotujejo izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Ustavno sodišče je doslej obravnavalo le predloga za začasno zadržanje izvajanja odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov, o vsebinski ustavnosti pa še ni odločilo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja