V soboto v Tuševih trgovinah po vsej državi celodnevna stavka

Tušev stavkovni odbor je danes napovedal, da bo v soboto prišlo do celodnevne stavke v Tuševih trgovinah po vsej državi. Stavka se bo odvijala od 6. do 21. ure, in sicer na delovnih mestih stavkajočih prodajalk, kot so sporočili iz sindikata Tuš.

Sestanek z vodstvom družbe, ki je potekal danes ni prinesel pričakovanih rezultatov. Vodstvo namreč še vedno ne prisluhne zahtevam zaposlenih po izenačitvi najnižje osnovne plače prodajalk z minimalno plačo. Sindikat Tuš je izrazil svoje nezadovoljstvo nad izkoriščevalskimi odnosi in nenehnim bojem zaposlenih za dosego vsaj minimalnega življenjskega standarda, ki ga določa minimalna plača.

Sindikat je postavil več zahtev, med katerimi izstopa zahteva po dvigu osnovne plače prodajalcev na 1203,36 evra ter rednem usklajevanju z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo. Prav tako zahtevajo nadomestilo plače za čas stavke v višini, ki bi jo delavci prejeli, če bi delali.

Čeprav je sindikat sprva zahteval osnovno plačo v višini 1450 evrov, je uprava Tuša pripravljena ponuditi le 1120 evrov bruto, kar bo po njihovih izračunih več kot 100 evrov pod minimalno plačo, in sicer od leta 2024 dalje. Ob tem sindikat opozarja, da podjetje beleži rekordni promet.

Vendar pa so dosedanja pogajanja prinesla nekatere pozitivne premike, kot je ponovna uvedba nekaterih dodatkov, ki so bili lani enostransko odvzeti delavcem, in začetek pogovorov o podjetniški kolektivni pogodbi z novim letom.

Poleg tega so se strinjali, da je treba izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu ter razpravljati o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene. Več podrobnosti bo sindikat predstavil na petkovi novinarski konferenci, kjer bodo razkrili tudi svoje načrte za dejavnosti po novem letu.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja