Vegetarijanski čili: Okusna in zdrava alternativa klasičnemu receptu

Ste že kdaj razmišljali o tem, kako bi lahko klasično jed, kot je čili con carne, spremenili v okusno in zdravo vegetarijansko različico? Priprava vegetarijanskega čilija je odličen način, kako uživati v istem bogatem okusu in teksturi, a brez mesa. Namesto tega bomo uporabili čičeriko, fižol, lečo ali sojin priptavek, ki so odličen vir beljakovin in vlaknin. Ta jed je preprosta za pripravo in bo navdušila vaše brbončice ter hkrati prispevala k zdravemu prehranjevanju in trajnostnemu načinu življenja.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 200g čičerike (kuhane ali iz konzerve),
  • 200g kuhanega fižola (črnega, rdečega ali belega),
  • 100g rdeče leče (lahko uporabite tudi zelene),
  • 200g sojinega pripravka,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 čebula, nasekljana,
  • 3 stroki česna, nasekljani,
  • 1 rdeča paprika, nasekljana,
  • 1 rumena paprika, nasekljana,
  • 1 zelena paprika, nasekljana,
  • 2 korenčka, nasekljana,
  • 400g nasekljanega paradižnika (iz konzerve),
  • 2 žlici paradižnikove paste,
  • 1 žlica čilija v prahu (prilagodite glede na svoj okus),
  • 1 žlica kumine,
  • 1 žlica koriandra,
  • sol in poper po okusu,
  • 4 skodelice zelenjavne juhe (približno 960 ml).

Navodila za pripravo:

  1. V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo, česen, korenček in paprike ter jih pražite, dokler ne postanejo mehki.
  2. Dodajte sojino pripravek in pražite še nekaj minut, da se dobro premeša s preostalimi sestavinami.
  3. V ponev dodajte čičeriko, fižol, lečo in nasekljane paradižnike. Dobro premešajte.
  4. Dodajte paradižnikovo pasto, čili v prahu, kumino, koriander, sol in poper. Premešajte in pražite še nekaj minut, da začimbe sprostijo svoje arome.
  5. Počasi nalijte zelenjavno juho in zmanjšajte temperaturo na nizko. Pokrijte ponev in kuhajte približno 20-30 minut, da se okusi dobro prepojijo in da se omaka nekoliko zgosti.
  6. Po potrebi dodajte več zelenjavne juhe ali vode, če želite bolj tekoč čili, ali pa kuhajte še nekaj minut, če želite bolj gosto konsistenco.
  7. Ko je čili pripravljen, ga postrezite s kuhanim rižem, tortiljami, naribanim sirom ali kislo smetano, in po želji dodajte svež koriander ali avokado kot okras.

Dober tek!

Avtor: Portal24; Foto: Freepik (fotografija je simbolna)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja