Vlada danes obravnava novosti za digitalne nomade in invalide

Na današnji seji bo vlada med drugim obravnavala izhodišča za pripravo novele zakona o tujcih. Predlagane rešitve temeljijo na evropski direktivi o določitvi pogojev za vstop in prebivanje visokokvalificiranih državljanov tretjih držav, ki želijo prebivati in delati v EU. Predlog vključuje uvedbo novega dovoljenja za digitalne nomade.

Novo dovoljenje za digitalne nomade bi tujcem omogočalo začetek opravljanja dela že pred izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo zaradi visokokvalificirane zaposlitve, tako imenovane modre karte. V času do izdaje dovoljenja bi tujec sicer ne mogel potovati v druge države članice in tam opravljati dela. Ko pa tujec pridobi modro karto, takšna omejitev ne bi bila več mogoča, saj imetniki modre karte po evropski direktivi pod določenimi pogoji uživajo mobilnost.

Izhodišča za novelo zakona o tujcih naj bi po današnji obravnavi na vladi v petek obravnaval tudi Ekonomsko-socialni svet.

Izenačitev možnosti invalidov v družbi

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Kot izhaja iz predloga, ki je objavljen med vladnimi gradivi, bi se s spremembo razmejili posebni socialni programi za vključevanje invalidov v družbo ter drugi programi in projekti za izenačevanje možnosti invalidov.

Cilj predloga je razširiti možnost izbora izvajalcev programov in projektov, ki so namenjeni invalidom, tudi na izvajalce, ki niso invalidske organizacije, a že zdaj delujejo na področju izvajanja različnih oblik storitev, programov ali projektov za invalide.

S predlaganimi dopolnitvami bi uredili tudi ustrezno pravno podlago za dodelitev javnih sredstev za sofinanciranje drugih programov in projektov za izenačevanje možnosti invalidov v družbi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: DZ Katja Bidovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja